Читај ми!

Нишки креативци

Пре осамнаест месеци били су само група младих људи на Фејсбуку које повезују слична интересовања. "Нишки креативци" данас су регистровано удружење са скоро двеста чланова који зарађују од својих рукотворина.

Неколико Нишлија различитих занимања, али углавном без посла, пре осамнаест месеци повезало се у неформалну Фејсбук групу "Нишки креативци". Данас је то регистровано удружење са скоро двеста чланова који зарађују од својих рукотворина.

Милика Живковић је правни техничар без запослења, али са вредним рукама и креативним идејама. Стога се латила алата, жица и полудрагог камена, и тако спојила уживање у изради накита и могућност зараде.

"У сваком случају, да се допуни буџет може, а у овим условима ништа није вишак", каже Милика. "Може да се задовољи потреба за креативношћу, да се човек мало искључи од свакодневице."

Хоби полако постаје посао и за друге креативне Нишлије, у чијим рукама перле, конци, тканине постају накит или неки други уникатни предмет.

Бојана Анђелковић ужива у прављењу накита који је поклањала пријатељицама: "То се свима допало, а највећа ми је награда кад видим осмех онога коме поклоним накит."

"Некад радим и цео дан", каже Жаклина Николић. "Ако нешто почнем, па хоћу да завршим, да видим како ће да изгледа, некад радим без прекида и по десет сати.

У оквиру Удружења "Нишки креативци", њих око две стотине организовано продаје своје рукотворине на пијаци, сајмовима и фестивалима.

"Ми смо удружили енергију и креативност и створили могућност зараде", објашњава Мирјана Божиловић. "Нисмо тражили да нам се дâ посао, рекли смо људима из Града: Дајте нам шансу."

Све остало је способност, идеја, рад и упорност. То је резултирало подршком Града и Ледиба и сталним ширењем групе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару