Читај ми!

Радом против кризе

У време кризе у грађевинарству, рад на такозваној позитивној нули, уз улагање у стручњаке и опрему, за шабачки Интеркоп је модел опстанка.

Српске грађевинске фирме стекле су референце за велике пројекте али их, кажу грађевинари, због конкуренције страних компанија и отежаног обезбеђивања банкарских гаранција, тешко добијају.

Шабачком Интеркопу посла не недостаје, а један од мнонгих пројеката на којима ради је реконструкција деонице магистралног пута Шабац - Обреновац.

Булдожери, дизалице, багери и Интеркопови радници готово су на свим најважнијим градилиштима у Србији. Један од њих, Миленко Јањић, каже да је већ три месеца "у машини", а њего колега Миодраг Глигоријевић каже да су задовољни, јер сваког месеца добијају плату.

Као и претходне, и ове године шабачки грађевинари поставиће 220.000 тона асфалта  и утрошити 800.000 кубика камена из својих пет каменолома.

"Радимо велике послове, али радимо са доста ниским ценама", каже Раде Николић, власник компаније Интеркоп. "Буквално да буде нула, ми смо задовољни."

Добит доносе пројекти који се финансирају из европских фондова, али је за домаћу оперативу највећи  проблем што их углавном  добијају конкуренти из иностранства.

"Појавиле су се стране компаније које су у својим земљама остале без посла, које скидају цене доста нереално испод 20-30 одсто", објашњава Николић. "Узму аванс а видећемо како ће завршити по тим ценама."

Са дугогодишњим  улагањем од преко педесет милиона евра у опрему, пословање и без добитка, Интеркоп сада осигурава плате за 2.200 радника. Међу њима је и много младих стручњака.

"Шест дана након завршетка студија добио сам посао и почео сам одмах да радим на прилично великим објектима", каже инж. грађевинарства Милан Милованов, који сматра да је ту у могућности да напредује.

Поштовање рокова и стандарда и у време кризе донело им је и иностране уговоре. Заједно са италијанском компанијом Маргарители ове године завршиће  фабрику шинских прагова у Косјерићу.

Шапчани ће градити и две станице метроа у Алматију, у Казахстану. Посао вредан седам милиона евра почеће крајем августа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару