Жандармерија данас обележила свој дан, сутра слави Видовдан

Дан Жандармерије обележен је у Београду. Министар унутрашњих послова поручио је да је Жандармерија уверила грађане да неће посустати у борби против криминала и свих других безбедносних изазова и најављује додатно улагање у опрему и наоружање.

Жандармерија, посебна јединица полиције, свој Дан и крсну славу обележава на Видовдан. Ове године прослава траје два дана. Окупљање активних и пензионисаних припадника, прилика је да се сете многих акција и заједничких момената.

Први командант Жандармерије Горан Радосављевић, сећа се да је Жандармерија формирана у периоду када су били оружани сукоби на југу Србије.

"То је једна јединица која је стварно дала велики доприност Србији. Народу који је био и у копненој зони и касније. Наравно то су били момци који су потекли из Посебних јединица полиције, сви су били са великим искуством, борбеним“, рекао је Радосављевић.

Први човек Жандармерије одао је признање колегама који су дали живот за, како каже, судбину и слободу Србије.

Саша Косовић, пуковник полиције сумирао је двадесеттрогодишње постојање јединице као врхунско професионално.

"Успеси су испуњени захваљујући храбрости и обучености наших припадника који су најсложеније безбедносне задатке, на које је наша јединица упућивана, извршили професионално и крајње пожртвовано. Као јединица били смо и остали достојни сваког задатка који нам је додељен и доследни заклетве коју смо при избору професије дали нашој држави Србији“, нагласио је Косовић

Додењене су посебне награде

Награђени су припадници Жандармерије који су се истакли радом и залагањем, међу њима и осам жандарма који су у фебруару остварили висок пласман на такмичењу специјалних јединица у Дубаију. Министру унутрашњих послова сабља, какву је носио први министар унутрашњих послова Јаков Ненадовић.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић нагласио је да данас владају нове безбедносне претње и изазови у којима је улога Жандармерије важнија него икад.

"Ваша храброст, обученост и спремност да се суочите са најтежим задацима чине вас стубом сигурнсоти и заштите наше земље. Србија је стабилна независна и поносна, наша мисија је да очувамо њену стабилност, а ви припадници Жандармерије сте кључни део те мисије“, истакао је Дачић.

Централно обележавање Дана Жандармерије, ове године обележава се у бази Ронилаца Жандармерије.

На Видовдан, славу Жандармерије, сећи ће се колачи у сва четири одреда и команди Жандармерије.

недеља, 30. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару