Читај ми!

Бројни проблеми за Нишлије

Неке нове саобраћајнице у Нишу отежавају кретање особа са инвалидитетом, а ретке су улице које испуњавају све стандарде. У граду тврде да ће до 2020. бити отклоњене све архитектонске баријере и омогућено несметано кретање особа с инвалидитетом у свим деловима Ниша.

За тридесетдвогодишњег Нишлију Бојана Стаменковића, који од саобраћајне незгоде пре девет годна  за кретање користи колица, неки нови тротоари у граду тешко су доступни.

Колицима не може да се приђе, каже Стаменковић, уколико ивичњак није оборен или не постоји блага коса раван.

Један од новоизграђених је Сомборски булевар са високим ивичњацима, неадекватно обореним, а слично је и на Булевару Медијана и новом кружном току Булевара Немањића.

Председник Центра за самостални живот особа са инвалидитетом Катица Ранђеловић каже да су негде постављени шахтови на самом пешачком прелазу, али и да је остављен "зуб" који, како каже, електормоторна колица може да преврне.

Овакву праксу Драган Ђорђевић из Одбора за људска права у Нишу сматра дискриминацијом:

"Угрожена су основна људска права - право на доступност и приступ јавним површинама и објектима, информације и услуге, право на коришћење саобраћаја."

За надзор и контролу изградње и обнове саобраћајница одговорна је нишка Дирекција за изградњу града.

Портпарол Дирекције за изградњу Града Драган Виденовић каже да се некада дешавају пропусти зато што Дирекција нема надзор:

"Постоји једна група уговора из НИП-а, где Дирекција није давала надзор. У Улици Ратка Вукићевића биће откллоњено већ следеће недеље."

Булевар Зорана Ђинђића у Нишу један је од ретких у овом граду у коме су саобраћајнице саграђене у складу са стандардима и прилагођене особама са инвалидитетом.

Планирано је да се до 2020. године постигне потпуно приступачно окружење за особе с инвалидитетом.

"Планирано је да се створи окружење без архитектонских баријера", каже председник Савета ОСИ градоначенлника Ниша Јордан Ивановић, "окружење у коме су нископодни аутобуси прилагођени потребама особа са инвалидитетом, целокупан саобраћај, прилагођена радна места и доступне информације."

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије