Читај ми!

Какав је род малине у ваљевском крају

У ваљевском крају берба малина је у јеку. Неповољне временске прилике од почетка вегетације одражавају се на род, који је мањи код већине произвођача. Ипак, квалитет плодова је задовољавајући код малинара који су послушали све савете стручњака.

Ретки су малињаци у овој сезони као што су на поседу Марије и Александра Илића из Осладића надомак Ваљева. Квалитет плодова је добар, а имају и шта да уберу. Код бројних малинара у ваљевском крају род је, најблаже речено, преполовљен.

"Ово је сад највећи јек сезоне. Пре неки дан, кажем вам, смо имали баш велико брање, 551 кило, то је баш једно од највећих. Ја мислим да ће бити сад и у овој недељи тако, у петак, бар се надам да ћебити баш, после ће вероватно почети да смањује", наводи Марија Илић из Осладића.

"Наравно да смо задовољни овом сортом и све и родом ове године. Мада није то род као ових година, али смо задовољни. То се показало најбоља малина. Имамо још неких других сорти које морамо да склонимо, не свиђа нам се, а Виламет проширујемо", каже Александар Илић из Осладића.

У лошој сезони бербе малине мање је посла и за бераче. Дневница је четири хиљаде динара, којом су задовољни с обзиром на то да је откупна цена малине 230 динара по килограму.

"И требимо у јесен, и у пролеће они повежу, и окопамо, и траву, и ластар и хемију и ђубре, баш је гледа као дете и на крају шта добије, оно само што је уложила", наводи Мара Ивановић из Горње Буковице.

Породица Илић малине је засадила на 60 ари и примениле оптималне мере агротехнике. Имају услове и за заливање. То је ублажило последице лоше године за ову културу.

"Показала је и ова година да је веома битно да што више произвођача улаже у систем за наводњавања и у друге мере како би се смањили негативни утицаји временских услова. Нама је циљ, не требају нам више површине него што имамо под малином, него да се интензивира та производња", објашњава Ђорђе Совиљ, стручњак за воћарство из ПСС Ваљево.

Под малињацима у ваљевском крају и Подгорини је приближно 1.800 хектара. На већим надморским висинама берба тек почиње. Стручњаци процењују да би ову сезону могао да поправи принос двородних сорти које сазревају касније и беру се и у јесен.

петак, 21. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије