У Нишу откривен мурал новинару Милораду Додеровићу

У Нишу је откривен мурал познатом новинару Милораду Додеровићу. Идеју да се мурал наслика на згради у којој је Додеровић живео, покренуле су колеге, породица и локалне фондације.

Милорад Додеровић био је новинар, писац и публициста. Дуго је био уредник у локалном листу “Народне новине” и шеф дописништава “Гласа јавности” и “Курира” у Нишу.

“Ово је једна од великих истина нишког новинарства и ово је истина о једном самосвојном, аутономном човеку који је своју причу и своју слободу носио као нешто најважније у животу”, каже Живојин Раковић, председник УНС-а.

Додеровић је био омиљен међу колегама. Био је ментор сада водећим новинарима у Нишу.

“Додер је био глас народа, Додер је био човек који је често говорио причај и пиши да те цео свет разуме. Да те разумеју и мојидоле у Маровцу на југу Србије, да те разуме и интелектуалац у Београду”, каже Драган Стојановић, новинар ТВ Зона Плус.

Осликавање мурала покренули су колеге, Локална фондација Ниш и породица.

“Са једне стране имамо лепшу фасаду и уређенију зграду, а са друге стране одајемо почаст чувеним Нишлијама који су говорили лепо о свом граду и који су заслужни што је Ниш боље место”, каже Јелена Станојевић из Локалне фондације Ниш.

“Кад год са неким попричам и кад чује моје презиме, увек имају да нешто позитивно кажу за оца, како је он сарађивао са њима и то ми је некако увек много драго и мислим да ће на овај начин много дуже живети”, сматра Никола Додеровић, Милорадов син.

Додеровић је био члан управног одбора УНС-а и четврт века дописник аустралијског радија СБС. Преминуо је крајем 2020. од последица Ковида.

петак, 21. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије