Читај ми!

Римско луткарско позориште у Крушевцу

После недавног гостовања луткарског позоришта из Кине, у крушевачком позоришту наступиле су њихове колеге из Италије. Сарадња са Театром Верде из Рима успостављена је преко Италијанског института за културу и уметност.

Неколико глумаца и четрдесетак марионета, уз разноврсну и узбудљиву музичку пратњу, било је довољно да се премости језичка баријера.

Најмлађи Крушевљани у публици саживели су се са неспретним диригентом који покушава да укроти читаву војску лутака како би извеле захтевне музичке нумере.

Некима се највише свидела музика, некима лутке балерине, али никоме није сметало што говоре на италијанском, јер су се глумци потрудили да их публика разуме.

Комад је инспирисан бајкама. Музика обухвата све епохе, од Баха до Битлса, од наполитанске тарантеле до Росинија. Поред уметничког, овај пројекат има и образовну вредност, па је уврштен у дидактичке програме више од четиристо школа у Италији.

"Ми смо позвани на фестивал у Суботици. Кад смо већ ту, прихватили смо позив крушевачког позоришта и веома се радујемо овако добром реакцијом ваше деце", рекла је Вероника Олми, глумица Театра Верде и најавила да ће играти и у Београду.

Неговање публике

Театар под Багдалом карактеришу бројна гостовања и турнеје у земљама региона, али и жеља да матичну сцену уступе гостујућим позориштима из Србије, а све чешће и  из иностранства.

"Недавно смо имали позориште из Кине, сада Италије. Прошле године гостовали су уметници из Египта, Јапана, Русије и Бугарске", каже мр Спасоје Миловановић, драматург крушевачког позоришта. "Једноставно, велики број контаката али и добрих пријатеља."

У Крушевцу се посебна пажња поклања најмлађој позоришној публици, која је и најбројнија. За крај сезоне,  матични ансамбл ће их обрадовати још једном премијером - представом "Пинокио" на којој се увелико ради са редитељем Зораном Лозанчићем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи