Читај ми!

Фотографска конференција у Нишу

У Америчком кутку у Нишу одржана прва Међународна фотографска конференција, на којој су учествовали фотографи из Америке, Енглеске, Француске, земаља региона и Србије.

На Међународној фотографској конференцији у Нишу, посвећеној савременој документарној фотографији, представљен је и пројекат „Праћење избора у Србији". Конференцију је организовао Центар за развој фотографије.

Њујоршки фотограф Петер ван Агтмаел приметио је да су фотографи који су пратили изборе у Србији били углавном усредсређени на лица и емоције људи током гласања, више него на неку ширу слику. Он је оценио да су фотографије елегантне, занимљиве, духовите, али и да има парадоксалних и апсурдних.

Учесници који су фотографисали изборе у својим земљама слажу се у једном: иако је досадно сликати рутинске фоторафије на изборима, увек може да се деси нешто занимљиво што вреди забележити.

Други део конференције био је посвећен документарној фотографији. Између осталог, отворено је и питање да ли постоји опасност за професионалне документарне фотографе од тзв. грађанског новинарства.

Из онога што је речено може се закључити да опрема јесте важна ида олакшава многе ствари - али да је знање оно што одлучује о квалитету фотографије.

Документарна фотографија са собом носи велику одговорност и обавезу објективног приказивања догађаја, речено је на Конференцији. Због тога је потребно и едуковати публику како би могла да разликује документарну фотографију од пи-ар фотографије којом се често манипулише.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи