Читај ми!

Живот у оронулој кући

У старој помоћној згради, без основних услова за живот, у околини Лознице живи Марица Илић са троје деце. Од минималца који заради шивењем код приватника има, каже, тек да прехрани децу. Илићи немају право на социјалну помоћ.

Нередовна плата самохране мајке од 15.000 динара, у кући са оронулим кровом, свакодневица је породице Илић из околине Лознице. Упркос животу у нехуманим условима са троје деце, Марица нема право на социјалну помоћ.

Без обзира на то што немају никакву помоћ, Илићи ни од кога не траже ништа. Скромни су, раде колико могу и, како кажу, маштају да ће једног дана имати боље услове за живот.

"Највише бих желела да имају сигуран кров над главом, остало ће само по себи доћи и то ми је најбитније", каже Марица Илић. 

Најстарији Немања завршио је школу пре три године. За даље школовање није било могућности.

"Размишљам о томе да радим са рачунарима, да их састављам и поправљам. Волим да радим као програмер, али не могу, јер сам морао да напустим школу", каже Немања.

Наташа размишља шта ће да ради после завршетка основне школе. Време проводи као и већина њених вршњака.

Најмлађа Нина одрасла је пре времена и размишља о томе како ће себи, али и другима градити велике куће и бити архитекта. "Волим да цртам и да правим куће", каже Нина.

Гомила шљунка испред куће улива наду Илићима. Школа је са Месном заједницом покренула акцију за обнову њихове куће. Потребно им је, кажу, све: грађа, цреп, прозори.

Сиромаштво у Србији највише погађа децу и старе, а, према истраживањима, најугроженија су деца до четрнаест година.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи