Читај ми!

Тамбурашки фестивал у Ужицу

У Ужицу је одржан Осми међународни тамбурашки фестивал на коме су учествовали оркестри из Словеније, Румуније, Босне и Херцеговине и Србије.

Много пре трубе, која је постала заштитни звук ужичког краја, у вароши крај Ђетиње слушала се и свирала тамбура. Због такве традиције, покренут је и фестивал у коме већ осам година уживају љубитељи тог инструмента.

Ужички фестивал је прилика да се друже, али и прошире знање о тамбури и техникама као и да чују и засвирају понешто ново и другачије.

Јоже Бела из  ТО "Лотмершки тамбураши" из Словеније каже да је мало теже свирати на четири жице, јер рука мора више да ради:

"У Словенији има мало тамбурашких скупина и све свирају фаркаш, то је најстарији начин из 1.900 неке године."

Марко Бугарин  из ТО "Батини бећари" из Румуније каже да су на њиховом репертоару српске песме из разних крајева, из Баната и из других крајева Румуније.

"Ми важимо за град у коме  тамбура има корене, осим великог оркестра имамо и дечји тако да наследника увек има и тамбура ће се сигурно очувати", каже Мира Темуловић  из ТО "Буњевачка писма" у Суботици.

Тамбураши су и овог пута добро загрејали дланове ужичке публике, али су - у конкуренцији фудбала, тениса и музеја - на главно фестивалско вече дошли, ипак, само највећи заљубљеници тамбуре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи