Читај ми!

Језички Гордијев чвор

Два дана пред почетак школе нема договора црногорске опозиције и премијера о српском језику. Лукшић није прихватио опозициони предлог да се наставни предмет зове црногорски, српски/матерњи језик и књижевност. Опозиција најавила да ће позвати на бојкот наставе.

Црногорски премијер Игор Лукшић и лидери опозиције нису постигли сагласност ни у оквиру четврте рунде преговора о статусу српског језика у образовном систему Црне Горе.

Тако назив језика који ће се изучавати у црногорским школама и даље представља "гордијев чвор", иако је до почетка школске године остало два дана.

Лукшић се састао с председником Социјалистичке народне партије Срђаном Милићем, лидером Нове српске демократије Андријом Мандићем и председником Покрета за промене Небојшом Медојевићем.

Након састанка, новинарима је речено да Лукшић није прихватио опозициони предлог да се наставни предмет зове црногорски, српски/матерњи језик и књижевност.

Лукшић је предложио да име наставног предмета буде црногорски/матерњи језик и књижевност, наводећи да је то највећи уступак који је Влада могла направити, али то није било прихватљиво за опозицију.

Представници опозиције након састанка са Лукшићем рекли су да тиме нису затворена врата за даље разговоре са премијером, али су нагласили да ће бити сужен простор за разговоре на ту тему.

Из опозиције су најавили да ће позвати на бојкот наставе, уколико се до почетка школске године не постигне договор. 

Мандић је рекао да, уколико не буде договора, своју децу неће слати у школу 1. септембра, док је Милић истакао да ће сваки родитељ који тако поступи направити легитиман потез.

Траже се нова решења 

"Наставићемо да тражимо нова решења. Ови преговори не смеју да се заврше без договора, иако смо свесни да постоје моћне структуре у Црној Гори којима договор не одговара", каже Медојевић.

Премијер Лукшић изјавио је да је његов предлог о називу језика у црногорским школама обезбеђивао фер однос према српском језику, као и да је у складу са Уставом и грађанским концептом.

"Премијер свакако не инсистира на томе да је његов предлог идеалан и остаје отворен да размотри и друге предлоге који ће афирмисати оквир који је поменуо, али ако га нема морамо примењивати решења која ће обезбедити све ђачке потребе и адекватан наставни процес", саопштено је из Лукшићевог кабинета.

Опозиција је подршку изборном закону условила изједначавањем српског и црногорског језика у образовном систему.  

За усвајање изборног закона, што је први услов Брисела да Црна Гора добије датум преговора о пуноправном чланству у Европској унији, потребна је двотрећинска већина у парламенту.

Ванредна седница Скупштине о Изменама закона о општем образовању раније је заказана за 2. септембар.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару