Алишпаго ухапшен у БиХ

Ухапшен Зулфикар Алишпаго осумњичен за ратни злочин против цивила на подручју Коњица 1993. године. Алишпаго осумњичен за убиство 19 цивила и три војника ХВО.

Припадници босанско-херцеговачке Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) ухапсили су Зулфикара Алишпагу званог "Зука", осумњиченог да је починио ратни злочина против цивилног становништва и злочина против ратних заробљеника, на подручју села Трусина, у општини Коњиц.

Алишпаго (52) рођен је у Новом Пазару, а живи у Сарајеву. Држављанин је БиХ и Србије. Тужилаштво БиХ је прикупило довољно доказа да је осумњичени одговоран за почињене злочине.

Како је саопштило Одељење за ратне злочине Тужилаштва БиХ, Алишпаго је знао да су њему подређени припадници јединице "Зулфикар" починили злочин, али није предузео мере да буду кажњени.

"Зукина" јединица била је састављена од бораца из Санџака и Фоче и муџахедина из арапских земаља, а приписују јој се стравични злочини против српског и хрватског цивилног становништва.

Осумњичен је за ратни злочин на подручју села Трусина, у општини Коњиц, 16. априла 1993. године, када су убијене 22 особе хрватске националности - 19 цивила и три војника ХВО који су се предали.

Том приликом рањене су четири особе, међу којима и двоје деце.

Осим Алишпаге, због злочина у Трусини, припадници СИПА протеклих месеци ухапсили су и Јусуфа Хаџајлију, Неџада Хоџића, Менсура Мемића, Џевада Салчина, Сенада Хакаловића и Нихада Бојаџића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи