Читај ми!

Парламент РС о решавању политичке кризе у БиХ – Човић на седници, Изетбеговић одбио позив

Скупштина Републике Српске разматра актуелну политичко-економску ситуацију у БиХ и кризу која је настала после наметања спорног закона Валентина Инцка о забрани негирања геноцида. На седници ће, осим посланика, говорити председници политичких партија, али и председник ХДЗ-а БиХ Драган Човић. Бакир Изетбеговић одбио је да се обрати посланицима парламента Српске, истичући да о кризи у БиХ треба разговарати у Сарајеву, а не у Бањалуци. У парламенту Српске посланике имају и ХДЗ и СДА.

Још један покушај да се пронађе решење за кризу у којој је БиХ још од јула прошле године када је Валентин Инцко наметуо спорни закон о забрани негирања геноцида. Уследила су реаговања.

Република Српска тражила је враћање надлежности, а српски посланици у Сарајеву на седницама или нису гласали или су били против оних тачака дневног реда за које су сматрали да штети РС.

Иако у РС упорно понављају да је за највећу постдејтонску кризу одговоран Валентин Инцко, власти Српске трпе огромне притиске.

Милорад Додик поново је под америчким санкцијама, а ту је и Алтернативна телевизија, коју је америчка адинистрација означила као блиску Додику, иако је он више пута поновио да то није тачно.

Председник парламента Недељко Чубриловић каже да данас не очекује конкретна решења, али да је седница добра основа за решавање проблема.

Милорад Додик наводи да је РС заинтересована за политичко-економска дешавања на нивоу БиХ, јер од тога увелико зависи и ситуација у Српској.

"Разговарати о томе на који начин се може решавати та политичка криза. Различита су мишљења. Од оних да, као што чујемо с друге стране, треба укинути РС, то је СДА донео на свом конгресу, па до оних да БиХ нема никакве шансе или оних који мисле да треба формирати трећи ентитет и да, поред РС, Хрвати и Муслимани треба да имају своје републике", каже Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ.

Да је Скупштина Српске место где треба разговарати о свим дешавањима у БиХ, понавља Жељка Цвијановић, председница Српске. Истиче да је званично Сарајево углавном игнорисало иницијативе из РС, па се комуникација између Бањалуке и Сарајева углавном одвијала преко медија.

"Скупштина је у мају прошле године доносила закључке којима је желела да покаже опредељност институција РС и Скупштине: да се води дијалог о оптерећујућим питањима у оквиру БиХ. Међу тим тим закључицима био је један који је сугерисао председнику Републике да позове све актере на разговор. Учинила сам то, у складу са скупштинским закључцима. Нажалост, добили смо позитиван одговор само од хрватских политичких партија. Негативан одговор смо добили од бошњачке политичке сцене", истиче Цвијановићева.

И власт и опозиција у Српској у јулу прошле године биле су јединствене око одговора Валентину Инцу. Данас нема говора о српском јединству, како су га тада називали.

Мирко Шаровић, председник СДС-а, каже да нико није успео да схвати шта је циљ данашње седнице и да то показује да власт нема решење за кризу у БиХ.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи