Железничка несрећа у Загребу

Најмање 58 особа повређено је у несрећи која се догодила на загребачкој Главној железничкој станици када је воз који је долазио из Сиска ударио у бетонски одбојник и искочио из шина. Ниска температура могући узрок несреће.

У несрећу на Главној железничкој станици у Загребу повређено најмање 58 особа, међу којима је седам са тежим повредама. Најтеже повређен Ј.Б. (54) који је задобио фрактуру лобање и лекари се боре за његов живот на клиници "Сестара милосрдница". Воз који је долазио из Сиска, јутрос око 5.30 часова ударио је у грудобран, а од силине удара део композиције искочио је из шина.

Воз је требало да се заустави на четвртом перону, међутим, из са сада непознатих разлога, наставио је тим пероном и ударио у бетонски одбојник.

У тренутку несреће у возу се налазило стотинак путника који су у Загреб долазили на посао, преносе хрватски медији.

Спекулише се да је могући узрок несреће ниска температура због које су отказале кочнице.

Хрватски Интернет портал "Вечерњи" преноси да је 45-годишњи машиновођа лакше повређен и да није био под дејством алкохола.

Сведоци тврде да је машиновођа, након што је схватио да неће успети да зауставу композицију, почео да виче кроз прозор локомотиве, упозоравајући људе на перону да се брзо помере.

Према речима очевидаца, током целог пута између Сиска и Загреба воз није имао проблема са кочењем.

Пред уласком у загребачку станицу, машиновођа је на мосту који је удаљен око километар и по од станице, прописно смањио брзину на 20 километара на час, али су кочнице заказале, па тако воз није успео да се на време заустави.

"Хрватске железнице" (ХЖ) нису желеле да оцењују могуће узроке несреће док траје истрага. ХЖ је најавио да ће ускоро на својој Интеренет страници објавити полисе осугурања на основу којих ће повређени моћи да затраже оштету.

Несрећа резултат застарелих возова

Ненад Мрган и ХЖ-овог синдиката машиновођа сматра да је потребно смањити број линија у тешким временским условима, јер не постоји довољно квалитетан возни парк који би могао да одговори оваквим временским условима.

"Несрећа је резултат лоших и застарелих возова у ХЖ-у", каже Мрган.

Директор ХЖ-а Маријан Кларић, рекао је да ће поднети оставку ако се утврди да је он као директор на било који начин одговоран за несрећу. Руководство компаније изразило је жаљење због озлеђених у несрећи и најавили да ће их управа ХЖ-а и министар Божидар Калмета посетити у болници.

На терену су још увек полицијске екипе којима помажу и радници ХЖ-а.

Ниске температуре и јак мраз отежавају одвијање железничког саобраћаја широм Хрватске. Уз кашњење редовних линија, саобраћај се полако нормализује.

Две несреће за шест месеци

Несрећа на загребачкој станици која је срећом прошла без жртава, је друга већа железничка несрећа у овој години.

На прузи Загреб-Сплит, код Каштела 24. јула, погинуло је шест особа када је готово цела композиција искочила из шина.

Истрага је утврдила да је непосредно пре проласка воза на шине нането средство за противпожарну заштиту, што је онемогућило адекватно кочење.

Воз је, пре него што се зауставио на рубу провалије, ударио у неколико стена чиме је избегнута још већа трагедија.

Свакако најгора железничка несрећа у Хрватској догодила се 30. августа 1974. године на загребачкој Главној железничкој станици.

У 22.40 часова, воз на линији Атина-Загреб-Дортмунд ушао је на станицу брзином од 103 километара на час, а у несрећи је погинуло 152 путника.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи