Румунска влада у новом саставу

Емил Бок, мандатар за састав нове румунске владе, представио њен програм. Изјавио да је предвиђен наставак процеса модернизовања Румуније кроз реструктуирање административног апарата.

Мандатар Емил Бок, којег је у четвртак именовао председник Румуније Трајан Басеску, саопштио је састав нове владе и њен програм, додајући да ће већ данас свој предлог упутити парламенту.

Бок је изјавио да је програмом владе предвиђен наставак процеса модернизовања Румуније кроз реструктуирање административног апарата и примене резултата референдума од 22. новембра о трансформисању дводомног у једнодомни парламент.

Програмом владе је предвиђено и очување јединствене квоте опорезивања на 16 одсто и такса на додатну вредност од 19 одсто, а такође се предвиђају потребне мере за испуњење обавеза према ММФ-у и другим финансијским институцијама.

Влада ће подржати мала и средња предузећа и подржати нови закон о пензијском систему и закон о финансијској одговорности, као и реформу у области правосуђа, здравства и просвете.

Влада ће, како је најављено, усвојити наредне недеље буџет за 2010. годину, док ће парламент о томе расправљати половином јануара,  како је недавно изјавио председник Трајан Басеску.

Укупно 14 министарстава

Влада је састављена од седам министара и премијера из Демократске либералне партије (ПДЛ), заменика премијера и три министара из Демократског савеза Мађара (УДМР) и пет нестраначких особа, што је укупно 14 министарстава.

Парламентарну већину сачињавају ПДЛ, УДМР, група посланика националних мањина и група независних посланика и сенатора, који заједно имају 238 гласова, док је влади за изгласавање поверења потребно 236 гласова од укупно 471 посланика.

Пред парламентарним комисијама сутра ће бити изнети предлози за будуће министре и постоји могућност да им још ове године парламент укаже поверења, а затим следи полагање заклетве пред председником државе.

Председник Трајан Басеску сутра полаже заклетву пред парламентом, јер му је данас истекао први председнички мандат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи