Ко ће градити црногорски аутопут?

Црна Гора одлучила да преговара са другопласираним на тендеру, грчко-израелским конзорцијумом "Актор-ХЦХ", иако је за аутопут од Бара до Бољара најповољнију понуду дала хрватска компанија "Конструктор".

Црна Гора је најавила почетак преговора са грчко-израелским конзорцијумом "Актор-ХЦХ"  за изградњу аутопута од Бара до Бољара, иако је претходно одлучила да реализацију тог пројекта препусти хрватској компанији "Конструктор", преноси немачки Радио "Дојче веле".

Хрватски конзорцијум, окупљен око сплитске фирме "Конструктор", је затражио продужење рока за достављање додатне документације, а црногорски Савет за изградњу аутопутева је дао нови рок за достављање финансијских гаранција у том послу и истовремео одлучио да се поведу и преговори са другопласираним на тендеру за реализацију тог пројекта, конзорцијумом "Актор-ХЦХ", наводи немачки радио.

"Дојче веле" преноси саопштење поменутог Савета у којем се каже да гаранције које је прошле седмице предао хрватски конзорцијум "не обезбеђују коначно закључење финансијског уговора, због чега Савет сматра да треба узети у обзир и алтернативна решења."

Хрватском конзорцијуму је, према одлуци Савета, наложено да до 28. децембра достави нову тендерску документацију, након што је "Конструктор" прошле седмице дао финансијске гаранције комерцијалних банака - Загребачке банке и Уни кредит банке, али је тражио продужење рока како би обезбедио подршку међународних финансијских институција, које нуде ниже камате на одобрене зајмове.

На тендеру за изградњу поменутог аутопута најповољнију понуду дао је "Конструктор" који предводи конзорцијум хрватских грађевинских фирми.

Хрватски грађевинари су, како је раније саопштено у Подгорици, трошкове градње аутопута проценили на 2,77 милијарди евра, а од тога би Црна Гора уцествовала са 1,74 милијарде евра.

Другорангирана компанија, грчко израелски конзорцијум "Актор-ХЦХ".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи