САД помагале истрагу против Ђукановића

Према сведочењу агента Америчке царинске службе Џона Колеџа пред члановима Конгреса, црногорски премијер Мило Ђукановић био је кључни човек међународног шверца дувана током 90-их година преко Црне Горе, преноси подгорички "Дан".

Агент америчке царинске службе Џон Колеџ изјавио је у мају 2008. године, током сведочења пред члановима Конгреса САД, да је црногорски премијер и лидер ДПС-а Мило Ђукановић био кључни човек међународног шверца дувана преко Црне Горе током 90-их година, пише подгорички "Дан".

Образлажући оцене из свог сведочења, Колеџ је у уторак у изјави за "Дан" саопштио да је чињеница да је посао са шверцом дувана постао предмет пажње јавности.

Колеџ је рекао да сведочења која су се појавила против Ђукамовића у Италији, "сигурно нису измишљена или лажна", јер је Влада САД, преко својих служби, сарађивала са ОЛАФ-ом (агенцијом ЕУ), али и италијанским правосудним властима у тим истрагама.

Амерички агент је пред Конгресом тврдио да је посао са шверцом дувана од средине 90-их година, у једном тренутку, помагала и колумбијска нарко-мафија, која је, према његовој оцени, Европу видела као нову добру дестинацију за бизнис са наркотицима.

"Већ 1999. године, италијанска Комисија за борбу против мафије, идентификовала је Албанију као важну транзитну зону за шверц дувана у Италију, а и неке земаље Блиског истока. Међутим, извештаји неколико извора потврђују да је премијер Ђукановић обезбедио право на шверц неколицини људи, у замену за озбиљан новчани износ" каже Колеџ.

"Као кључног човека шверца дувана, Ђукановића је означио лидер посла за кријумчарење цигарета на италијанској страни, са везама при Камори, мафији из Напуља. Он је пред италијанским судом тврдио да је лично преговарао о праву на шверц дувана са Милом Ђукановићем" рекао је Колеџ.

Ђукановића штити имунитет

Колеџ је подсетио да је Ђукановић у фебруару 2008. поново изабран за премијера, што му даје право на имунитет од кривичног гоњења.

"Регион Балкана је одавно дубоко укључен у шверц дувана и истраге о тим незаконитим пословима почеле су још 90-их година. У јуну 2007. године, медији су јавили да је једна истрага завршена и да ће Ђукановић, али и неколико других људи, бити оптужени за шверц дувана и прање новца од 1994. до 2002. године", нагласио је Колеџ.

Агент је истакао да ситуација на Балкану није имала утицај само на Европу, већ и на САД, јер су неке од шверцованих цигарета произведене у Америци, и тако је и део профита од шверца, како је рекао, опран на америчкој територији.

Према његовим речима, шверц дувана је био присутан и током постојања СФРЈ, али у много мањој форми, и да је италијанска мафија искористила нестабилност која је настала падом комунизма да би успоставила своје послове, превасходно са кријумчарењем дувана.

"У извештају који су сачинили италијански правосудни органи наводи се да је Мило Ђукановић био апсолутно свестан свега што се дешавало у Црној Гори, као и последица које то има по Италију и друге земље ЕУ. Делио је добит од шверца дувана које је водио италијански организовани криминал. Његова похлепа за богатством га је и прикључила том удружењу", рекао је Колеџ.

Агент америчке царинске службе је истакао да је Ђукановић ишао толико далеко да је "осигурао заштиту бегунцима од италијанског правосуђа, занемарујући основне правне норме" и према његовим речима то је чинио кроз апарат државне безбедности у Црној Гори.

Дуван - средство за прање новца

Објаснио је да је, када су луке у Мароку стављене под строгу контролу, 1961. године, посао са кријумчарењем дувана, који се тамо одвијао деценијама, почео да се сели на територију СФРЈ и Албанију.

Колеџ је потврдио да посао са дуваном у Црној Гори и на Балкану током 90-их није био у вези са само за црногорским и мафијашким организацијама из Италије, и додао да су у тај посао биле укључене интернационалне структуре које су врло добро познате јавности у САД.

"Неколико структура италијанске мафије, руски криминалци, јапанске и кинеске мреже, али и колумбијски нарко - дилери, јесу, или су били укључени у посао са шверцом дувана у Европи и на Балкану, Азији, Северној и Јужној Америци. Осим што су производиле лажне цигарете, или их производиле без лиценце, а потом их кријумчариле, криминалне структуре су користиле дуван као средство за прање новца", рекао је амерички агент.

Колеџ је нагласио да су у Европи, неке од тих "шема" препознате као "Карусел превара" - дуван се користи да би се опрала огромна зарада од шверца кокаина и других дрога.

Према његовим речима, то је детаљно описао извештај Радне групе за финансијске акције (ФАТФ), објављен у јуну 2006. године.

Џон Колеџ је истакао да је у Европи последњих деценија постојао низ терористичких организација које су шверцовале цигарете да би финансирале своје активности.

"То су превасходно Права Ирска републиканска армија, али и Радничка партија Курдистана (ПКК). У САД, видели смо да се шверцом дувана бавио исламистички Хезболах, док је ПКК имала везе са трговином дуваном из Европе у Ирак, где су чланови породице Садама Хусеина имали монопол над овом делатношћу" изјавио је Колеџ.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи