Читај ми!

Млађе генерације не желе теретану ни бесплатан ручак на послу - желе само једно

Рад на даљину достигао је врхунац популарности током пандемије. Многе компаније покушавају да врате запослене у канцеларије али - не баш успешно. Хибридни рад, који је доживео процват широм планете након пандемије коронавируса, у неким компанијама прихваћен је као нови стандард. Милош Турински из Инфостуда наводи за РТС да млађе генерације данас више желе да раде од куће и потпуно другачије приступају радним местима и обавезама него неке старије колеге. "Млађе генерације, рођене почетком 2000. одрасле су на интернету, мобилном телефону, таблету, лаптопу. Њих тешко можете да убедите да неки посао који се ради из канцеларије не може да се уради с неког другог места", указује Турински.

Многе компаније нуде погодности како би привукле запослене да се након неколико година рада од куће врате у канцеларије. Нуде теретану, бесплатан ручак на послу, редизајнирају своје канцеларије како би повратак био привлачнији радницима... Међутим, млађим генерацијама ништа не може да замени рад од куће.

Милош Турински је гостујући у Јутарњем програму РТС-а да млађе генерације имају тенденцију да траже флексибилније радне услове, укључујући рад од куће и баланс између приватног и пословног живота. 

"Рођени почетком 2000. одрасли су на интернету, мобилном телефону, таблету, лаптопу. Њих тешко можете да убедите да неки посао који се ради из канцеларије не може да се уради с неког другог места", указује Турински. 

Млади траже управо те флексибилности од послодавца, додаје он, као што је радно време зато што им је је веома стало да баланса између приватног и пословног, а пандемија нам јесте заиста омогућила бар да тестирамо рад од куће.

"Хибридни рад се задржао у компанијама - пар дана у недељи ради се од куће, пар дана у канцеларији зато што је ипак неопходно да имате неки живи контакт с колегом, тимом са којим радите, да осетите и ви да сте једноставно део неке шире групе", наводи Турински.

Флексибилност у моделу рада у радном времену нешто је што млади траже, али многи послодавци то не могу да испуне.

"Послодавци морају да схвате да је ово ново време Тако да морамо да радимо на прилогођавању између нових генерација које долазе и послодаваца који нуде одређене радне услове", указује Турински.

Истиче да су досадашња истраживања показала да је на многим радним местима чак и продуктивност много већа током рада од куће. 

Ваљда зато што су људи опуштенији, зато што знају да треба да се посвете раду у одређеном времену које је потребно да се заврши посао и да теже циљевима који су им у распореду, закључио је гост Јутарњег програма.

Цело гостовање Милоша Туринског можете погледати у видеу на почетку текста.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи