Оба кандидата победила у Румунији?!

Кандидат опозиционих социјалдемократа Мирча Ђоана је према незваничним резултатима освојио 51,6 одсто гласова, а актуелни председник Трајан Басеску 48,4 одсто. Сутра званични резултати.

Оба кандидата другог круга председничких избора у Румунији већ су прогласила победу, премда изборне анкете показују да је нешто више гласова освојио лидер опозиционе Социјалдемократске партије Мирча Ђоана. Званични резултати биће објављени сутра.

Лидер румунске Социјалдемократске партије Мирча Ђоана освојио је 51,6 одсто гласова у другом кругу председничких избора и тако победио садашњег председника Трајана Басескуа, који је добио 48,4 одсто гласова, објавила је агенција за испитивање јавног мњења Инсомар.

Агенција је објавила те незваничне резултате након анкете спроведене на биралиштима која су затворена у 20 сати.

Из седишта своје Социјалдемократске партије, Ђоана је вечерас изјавио да "после 20 година земља затвара историју комунизма и транзиције" и да Румунија креће новим путем, са новим начином вођења политике.

Резултати агенција за испитивање јавног мњења су до сада били врло прецизни, а вечерас су три агенције навеле Ђоану као победника.

Трајан Басеску је у седишту своје Демократске либералне партије прогласио победу, рекавши да ће, пошто се оконча пребројавање гласова, победник бити он.

Басеску је поново оштро критиковао власнике великих медијских кућа јер су, према његовим речима, преко својих телевизија манипулисали јавним мњењем објављивањем нетачних резултата избора.

Аналитичари, међутим, оцењују да је Ђоана победник и будући председник Румуније.

Према званичним резултатима првог круга, Басеску је освојио 33,44 одсто гласова, док је за Ђоану гласало 31,15 одсто.

Ови избори кључни су за решавање политичке кризе у земљи, пошто је 1. октобра коалициону владу социјалдемократа и либерала напустило 10 министара из редова ПСД-а, па је крњи кабинет премијера Емила Бока, који ужива подршку Басескуа, оборен у парламенту.

Спровођење реформи је од виталног значаја за земљу која је једна од најсиромашнијих чланица ЕУ.

Једна петина од двадесет два милиона становника Румуније има на располагању за живот око четири долара дневно. Просечни животни стандард у Румунији износи једва 46 одсто животног стандарда у осталим чланицама Европске уније.

Заједно са првим кругом председничких избора одржан је и референдум на којем су Румуни подржали прелазак на једнодомни скупштински систем и смањење броја посланика са досадашњих 471 на 300.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи