Корак по корак до "топничких" дневника

Инсистирање Сержа Брамерца на проналажењу артиљеријских дневника из Олује је "забрињавајуће", изјавио хрватски министар правосуђа Иван Шимоновић. Премијерка Косор оцењује да је и Брамерц увидео да Загреб настоји да пронађе документа.

Министар правосуђа Хрватске Иван Шимоновић изјавио је да је забрињавајуће инсистирање главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца на брзом спровођењу истраге о артиљеријским (топничким) дневницима из акције Олуја 1995. године.

Министар је у емисији Хрватског радија "Полиграф" рекао да је делимично задовољан Брамерцовим усменим извештајем, јер је постигнут напредак у односу на његов писани извештај.

Истакао је да је међуресорна група за лоцирање артиљеријских дневника до сада саслушала велики број особа и поново претражила архив.

Шимонови је, међутим, признао да је једно време било "нереда у документацији" због чега је део докумената изгубљен, а део "отуђен".

Шимоновић је негирао тезу да је подршка Сједињених Америчких Држава у Савету безбедности УН условљена слањем додатних хрватских војника у Авганистан.

Проналазак докумената интерес Хрватске

Премијерка Јадранка Косор рекла је касно синоћ да је влади драго што је главни тужилац Хашког суда препознао напоре хрватске владе у проналажењу докумената.

Навела је да међуресорна група и даље ради, јер је "проналазак истине о документима који се траже у интересу, пре свега, Хрватске".

Брамерц је у четвртак у Савету безбедности УН поздравио напоре које улаже хрватска влада на проналажењу несталих топничких дневника из операције Олуја 1995. године.

Бармерц је, међутим, позвао на хитно предузимање свих потребних мера да би се довршила свеобухватна и веродостојна истрага о тим документима.

Хашки суд од Хрватске тражи артиљеријске дневнике још од 2007. године који су кључни за суђење генералима Анти Готовини, Младену Маркачу и Ивану Чермаку.

Према оценама аналитичара, у свом говору Брамерц је био знатно блажи него у свом недавном писаном извештају.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи