Јутарњи лист: Орбан представља план "Еврoпа-тврђава"

Мађарски премијер Виктор Орбан кренуо је на турнеју по главним градовима Европске уније, тражећи подршку за своју идеју потпуног затварања Европе пред мигрантима.

Виктор Орбан, наиме, представља свој план "Шенген 2.0", чија је главна идеја Европа-тврђава, а који у Немачкој читају као "план против Ангеле Меркел", како је то раније објавио Цајт, пише загребачки Јутарњи лист.

Орбан се јуче састао са бившим немачким канцеларом Хелмутом Колом, што је оцењено као додатни минус Ангели Меркел и њеној избегличкој политици. Кол је, подсећа се, више пута критиковао политику немачке канцеларке према мигрантима.

Орбан се пре посете Колу састао са баварским колегом и шефом ЦСУ Хорстом Зехофером, жестоким унутаркоалиционим опонентом Ангеле Меркел у мигрантској политици.

Након састанка са Зехофером, Орбан је објавио да Мађарска неће прихватити трансфер избеглица из Турске.

"Европа не може да постане нова домовина за милионе", написано је у предговору нове књиге Виктора Орбана, објављеној овог викенда.

Мађарски премијер одбацује било какав план квота о прерасподели избегличког терета, који је тражила Европска комисија. Зато предлаже строжу контролу доласка избеглица, који би захтеве за азил подносили изван граница Европске уније, у "контролисаним и изолованим прихватним центрима".

Свој план је представио у петак у Лисабону, на састанку Центристичке демократске интернационале (ЦДИ).

"Морамо да заштитимо своје границе", поручио је Орбан, пренео је портал Еурактив.

Ако нека земља није у стању да заштити спољну границу ЕУ, мора да затражи помоћ других чланица или Фронтекса, наводи се у плану мађарског премијера.

Орбан је један од потпредседника ЦДИ, организације која окупља центристичке странке демохришћанске оријентације.

Орбанов акциони план кружи по земљама чланицама Вишеградске групе (Чешка, Словачка, Пољска), а многима ће га представити мађарски премијер лично.

Објаснио је да је морао да предложи нешто ново јер је предлог Европске комисије за управљање мигрантском кризом био "лоше вођен".

Орбан је и у Лисабону критиковао понашање ЕУ у мигрантској кризи: неприхватљиво је, истакао је, да неко у Бриселу одлучује да чланице ЕУ морају да решавају своје демографске и економске проблеме кроз миграцију.

"Ми верујемо да у ЕУ постоје они који своје проблеме желе да реше на тај начин и они који то не желе", рекао је Орбан упозоривши да ЕУ не може да лиши Мађарску права да сама одлучује како ће решавати те проблеме.

Другим речима, ЕУ не може да створи систем у којем ће пустити мигранте да дођу, а након тога свакој земљи чланици наметнути квоте којима ће одредити колико која земља мора да прими избеглица.

Због тога је Мађарска одлучила да распише референдум о квотама, подсетио је Орбан.

"Референдум је важан јер, откако имамо званични предлог Брисела на столу, имамо и велики притисак. Ако не зауставимо Брисел с тим референдумом, они ће нам наметнути (...) масе људи с којима не желимо да живимо заједно", указао је Орбан.

Иначе, Орбанов план има 10 тачака, али нико га до сада није детаљно пренео.

ЕУ је јуче одобрила 83 милиона евра за побољшање смештаја избеглица у Грчкој, где се задржало око 50.000 имиграната.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи