Читај ми!

Осам деценија од ослобођења Београда – како ће Србија прославити годишњицу која обавезује

Уз залазак сунца, 20. октобра 1944. године, припадници Народноослободилачке војске Југославије и војници совјетске Црвене армије пробили су се у Београд, ослобађајући град од немачких снага које су га држале под окупацијом 1.287 дана. Ненад Поповић, председник Бесмртног пука и министар без портфеља најавио је низ догађаја којим ће бити обележено 80 година од ослобођења престонице.

Ослобођење главног града Србије у Другом светском рату било је кулминација вишегодишњег ратовања на целој територији Југославије. Борба је трајала десетак дана, а током ослобађања погинуло је скоро 3.000 припадника Народноослободилачке војске Југославије и 961 црвеноармејац.

Многи су сахрањени у спомен-комплексу ослободиоцима Београда.

Одавањем поште страдалима и ове године почеће обележавање јубиларне годишњице и биће настављено низом других догађаја.

"Сутра ће на гробљу ослободилаца Београда и на Авали бити њихови потомци и председник Србије Александар Вучић од 11 часова, а у 12 ће бити шетња Бесмртног пука Србије, где ће хиљаде грађана заједно прошетати од Новога гробља до Трга Републике", рекао је Поповић.

Поповић наводи да ће се све наставити са свечаном академијом у Народном позоришту у 14 часова у организацији Владе Србије и Скупштине Србије, након чега ће музички и сценски догађај бити на Тргу Републике од 15.30 до касно увече.

"Били смо на страни победе и правде"

Поповић наводи да су, сразмерно броју становника, Србија и Русија имали највише жртава у Другом светском рату, више него било која друга земља Европе.

"Можемо слободно бити поносни што смо ми и Руси ослободили Европу. Ми смо били на страни победе, на страни правде и треба да се поносимо тиме и редовно обележавамо", истакао је Поповић.

субота, 19. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи