Линта: Потребно да се Загреб јасно одреди према усташком режиму

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је да је један од начина да Влада Хрватске покаже јасан однос према усташком режиму - да предложи Хрватском сабору усвајање Декларације о геноциду Независне државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог светског рата.

"Поред тога, влада Хрватске треба да донесе одлуку да се обележе сва места страдања цивилних жртава рата током Другог светског рата пригодним спомен-обележјима и обнови више од 3.000 срушених споменика борцима НОБ-а и жртвама усташког режима", додаје се у саопштењу.

Линта, такође, тражи да Влада Хрватске најоштрије осуди поусташки говор у Сплиту, као и узвикивање усташког поздрава "За дом спремни" и ношење ођеће са наведеним поздравом, као и да надлежни државних органи да коначно почну примењивати кривични закон у коме се такво понашање квалификује као кривично дело злочин из мржње.

"Линта оцењује да Влада Хрватске није спремна да јасно каже да је НДХ била фашистичка творевина, да су усташе највеће зло и срамота у историји хрватског народа и да су Јасеновац, Јадовно, Јастребарско, Стара Градишка и многи други логори били логори смрти у којима су масовно убијани Срби, Јевреји и Роми", констатује се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи