Прослава Божића у региону

Широм Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије хришћани обележавају Божић по Грегоријанском, новом календару.

Синоћ, на Поноћки у загребачкој катедрали, окупило се мноштво верника, а осим обичних грађана, миси коју је водио кардинал Јосип Бозанић присуствовали су бројни политичари, међу којима представници државног врха и новоименовани мандатар Тихомир Орешковић.

Заједно су били председница Колинда Грабар Китаровић, досадашњи председник Сабора Јосип Леко, загребачки градоначелник Милан Бандић, Владимир Шекс и нови мандатар хрватске владе Тихомир Орешковић.

Загребачки надбискуп Јосип Бозанић у својем је обраћању истакао да Божић оснажује солидарност и сарадњу у домовини, те да људи у Хрватској вапе за бољитком, обновом заједништва и јачањем сарадње.

"Божић упућује и на одговорност, посебно на одговорност за децу и младе, за породицу, за старије, немоћне и болесне, за целу нашу домовину Хрватску", рекао је загребачки надбискуп.

"Хршћанин се не сме понашати као да га се збивања у свету не тичу. И овог ћемо Божића пред јаслицама молити свако за себе, за своју породицу, за родбину, пријатеље и знанце, за потребне, болесне и старије, за заједништво у нашој домовини и за мир у свету", рекао је надбискуп.

Римокатоличка и део православних цркава, као и Англиканска су 1691. прихватила 1. јануар као Нову годину.

Рођене Исуса Христа обележава се у БиХ, Федерацији БиХ и Републици Српској, а у катедрали Срца Исусова у Сарајеву одржана је света Божићна миса Поноћка коју је традиционално предводио надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић.

Божићна миса у Сарајеву окупила је велики број верника, који су дошли да с радошћу прославе долазак празника Исусовог рођења.

На самом почетку богослужја кардинал Пуљић је поздравио свештенике, часне сестре, збор и све друге вернике уз жељу да ову ноћ доживе сусрет с Богом. 

Током проповеди је истакао да се посебна пажња треба посветити деци, радницима, болеснима и старијим особама. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи