Висока загађеност ваздуха у БиХ, препоручује се ношење маски

Дневне концентрације прашине сумпор-диоксида и даље су веома високе, а нарочито је критично у јутарњим и вечерњим сатима у Сарајевском, Зеничко-добојском и Тузланском кантону. Стручњаци саветују да се без преке потребе не излази из куће, а онима који су приморани препоручено је коришћење заштитних маски.

Ваздух у Сарајеву, Тузли, Зеници и Какњу и даље је нездрав и опасан за осетљиве групе становништва.

Препоручује се смањење боравка на отвореном, не треба проветравати просторије, не треба се излагати физичком напору, а саветује се, по могућности, одлазак на околне планине.

Директорка Завода за хитну медицинску помоћ Кантона Сарајево Сена Софтић Таљановић рекла је за портал Кликс да се препоруке односе на све грађане, и на оне који су здрави и на хроничне болеснике.

"Високоризична група и осетљива популација, када је реч о загађењу ваздуха, свакако су деца. Због тога родитељима саветујемо да деци направе механичку заштиту за нос и уста, користећи хируршку маску, или газу преко које ће ставити шал и неку мараму", поручила је Софтић Таљановић.

Тренутно нема никаквих најава да би се настава могла отказати, а у међувремену се свима саветује да се придржавају упутстава, те да, колико је то могуће, што мање бораве на отвореном.

Главни извори загађења баздуха у Федерацији БиХ су домаћинства и други објекти који се загревају на чврста горива, затим то су индустријска постројења, термоелектране и саобраћај, саопштено је из Федералног хидрометеоролошког завода.

У Сарајеву није забележен нарочит интерес грађана за куповину маски за заштиту од аеро-загађења, а тренутно такве маске није могуће купити, јер их нема у резервама, рекли су за Кликс у ЈУ Апотеке Сарајево и додали да ће бити набављене у наредна два дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи