Договор Моста и ХДЗ-а, мандатар познат у среду после подне

Независна листа Мост и Домољубна коалиција лидера ХДЗ-а Томислава Карамарка наводе да имају саборску већину за формирање нове хрватске владе. У среду после подне биће познато име мандатара. Колинда Грабар Китаровић: Сутра ћемо имати мандатара или расписујем изборе.

Лидер Моста Божо Петров рекао је после наставка консултација код хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић, да су та листа и Домољубна коалиција показали председници 78 потписа, чиме су доказали да располажу саборском већином за формирање нове владе.

"Наш циљ је била стручна влада с нестраначким мандатаром", истакао је челник Моста и додао да му је сарадња с коалицијом Хрватска расте до јутрос била "угодна", након чега су одлучили да прекину преговоре са коалицијом окупљеном око Зорана Милановића.

Говорећи о мандатару, Петров је рекао да Мост има своје предлоге и додао да верује да и Домољубна коалиција има своје.

Како је рекао, име мандатара биће познато до среде у 18 часова.

Лидер ХДЗ-а рекао је да Хрватска нема права на лоше експерименте, не желећи да каже име особе коју ће предложити за мандатара.

Грабар Китаровић је изјавила да су је лидери Домољубне коалиције и Моста обавестили да имају парламентарну већину и додала да ће Хрватска до сутра увече или имати мандатара или ће она расписати нове изборе.

"Сутра после подне одржаћу пети и последњи круг консултација. До сутра увече или ћемо имати мандатара или ћу ја именовати привремену владу и расписати изборе", рекла је Грабар Китаровић.

Раније данас, Петров и Милановић отишли су на консултације код председнице Грабар Китаровић, а тај првобитни договор предвиђао је да Мост добије осам министарстава.

Међутим, преговори су пропали након консултација уз оптужбе Петрова да је СДП звао посланике Моста у Хрватском сабору, траживши подршку ако до договора не дође.

Зоран Милановић је те оптужбе одбацио, оптуживши Карамарка да спроводи полицијско-политичку акцију како би онемогућио стварање нове власти Моста и СДП-а.

Лидер СДП-а је новинарима до детаља предочио ток преговора са Мостом и додао да је његова коалиција пристала на апсолутно све захтеве те листе, те да није било потребе нити разлога да се на било кога врше било какви притисци, како то тврди Петров.

У јавности се од јуче поново спекулише да је Петров под притиском дела посланика Моста који не желе у коалицију с СДП-ом.

Преговори о формирању владе у Хрватској пуни су преокрета, а водеће странке у земљи – ХДЗ и СДП – неколико пута су мењале ставове када је реч о захтевима Моста за формирање трипартитне владе коју би водила нестраначка личност или представник Моста.

Ниједна политичка опција засад није успела да обезбеди подршку 78 посланика за формирање владе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи