САД: Црна Гора и Косово немају проблем са границом

Амерички Стејт дипартмент оценио да Црна Гора и Косово немају проблем са границом, јер је споразум о демаркацији одређен на основу граница из Устава 1974. године, пренели су подгорички медији.

У извештају Стејт дипартмента се наводи да је поштовање тог споразума један од услова за визну либерализацију за Косово.

"Границе које су представљене 2008. године подударају се у свим детаљима са онима које су договорене споразумом 2015. Подсећамо да је споразум о демаркацији један од услова Европске уније за визну либерализацију и важан корак за Косово на путу европских интеграција", навели су у Стејт дипартменту.

Црна Гора и Косово потписали су уговор о разгранучењу у августу ове године у Бечу, али тај споразум оспорава косовска опозиција која је оценила да је начињен на штету Косова и тражи да се поништи.

Премијер Косова Иса Мустафа недавно је саопштио да је влада у Приштини тражила помоћ експерата САД и ЕУ око демаркације граничне линије са Црном Гором, јер сматра да је разграничење учињено на штету Косова.

Влада у Подгорици је недавно саопштила да је спремна на ревизију споразума, уколико постоји сумња да је у том процесу направљена грешка.

Одбори црногорске скупштине ових дана потврдили су споразуме о разграничењу са Косовом и БиХ, а о њима би требало да се изјасни и парламент.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи