Црна Гора отворила два поглавља у преговорима сa ЕУ

Црна Гора је у Бриселу отворила још два поглавља у преговорима о чланству са Европском унијом, поглавље 14 о транспорту и 15 о енергији, тако да је сад укупно отворила 22 од 35 поглавља на путу ка ЕУ.

На конференцији за новинаре после завршетка међувладине конференције ЕУ-Црна Гора, Жан Аселборн, шеф дипломатије Луксембурга председавајућег ЕУ, истакао је да је Црна Гора земља која је највише напредовала у преговорима у чланству и да је позитиван пример за цео регион.

Луксембург, као једна од земаља оснивача ЕУ, снажно подржава одлуку самита из Солуна 2003. да све државе Западног Балкана треба да постану чланице Уније и такву подршку даје и Црној Гори, додао је Аселборн.

Власти Црне Горе су, навео је луксембуршки министар иностраних послова, ојачале законски оквир и стварају се нове политичке институције за битку против корупције и организованог криминала.

Европска унија, истакао је Аселборн, "охрабрује власти Црне Горе да уложе даље напоре како би целокупни систем владавине права изнедрио опипљиве резултате".

Идуће године ће у Црној Гори бити одржани парламентарни избори и зато је од пресудне важности да се употпуни изборни закон те земље, рекао је Жан Аселборн који је све политичке странке у Црној Гори позвао да "преузму своју одговорност и покрену конструктиван дијалог у парламенту".

Шеф дипломатије Луксембурга председавајућег ЕУ, је такође поздравио позитивну улогу Црне Горе у регионалним односима и указао на то да су власти у Подгорици потписале споразуме с Приштином и Сарајевом о решавању граничних питања.

"То је од животне важности за регион који је, рекао бих, и даље на крхким ногама", наглашава Аселборн.

Шеф црногорске дипломатије Игор Лукшић је, на заједничкој конференцији за новинаре с Аселборном, рекао да отварање два нова поглавља сведочи о напретку Црне Горе, истакавши и да је за цео процес проширења важно и то што су Србија и Турска ових дана отвориле такође нова поглавља.

Поглавље 14 о транспорту ће, према речима Лукшића, донети бољитак грађанима Црне Горе кад је реч о инфраструктури и прописима који ће бити усаглашени с европским, а права путника ће бити боље заштићена.

Лукшић је истакао да ће преговорима о поглављу 15, које се односи на енергију, Црна Гора ускладити своју политику са стандардима и циљевима Европске уније везаним за енергетску безбедност и снабдевање.

Шеф црногорске дипломатије указао је и на напоре које власти у Подгорици улажу за спровођење акционог плана за поглавља владавине права и темељних слобода, а истакао је и да напредују напори за допуну изборног закона.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи