Сарајево, ваздух загађен и на планинама

Прошле седмице Сарајево је био један од најзагађенијих градова у свету са индексом квалитета 301 и оцењен је као опасан за целокупно становништво. Стручњак за квалитет ваздуха и климатске промене Мартин Таис каже да је забрињавајуће то да ваздух више није чист ни на планинама.

Удружења грађана "Еко акција" претходно је саопштило да током боравка напољу треба избегавати било какве напоре.

"Најугроженије категорије становништва - труднице, старе особе и ђеца, особе с респираторним и срчаним проблемима - морале би остати у затвореном", навели су из "Еко акције".

Међутим, информација која би требало да забрине све грађане БиХ је да осим у главним градским центрима, загађујућих честица има и на планинама, потврдио је стручњак за квалитет ваздуха и климатске промене Мартин Таис.

"Требало би се озбиљно позабавити проблемом који нас све мучи има већ 15, 20 дана, а квалитет ваздуха је нешто од чега сви зависимо. Истина је да ваздух више није чист ни на планинама. Проблем настаје онда када дува североисточни ветар и директно доноси СО2 из високог димњака Термоелектране 'Какањ'. Ради се о енормним честицама загађености које ветар доноси на подручје планине Иван-седло и надморску висину од 900 метара", истиче Таис за портал Радио Сарајева.

Наиме, Таис се бавио анализама и дошао до података да су сатне концентрације СО2 током викенда у јутарњим сатима износиле и преко 500 микрограма по метру кубном.

У то време, према његовим речима, ни на једној станици у Тузли, Зеници и Сарајеву нису измерене ни приближне вредности СО2.

"Недавно су биле знатно повишене концентрације у Сарајеву, само је ветар долазио са северозапада и доносио СО2 из ТЕ 'Какањ' према Сарајеву. Види се да угрожавање квалитета ваздуха није само локални проблем, иако је доминантна угроженост око великих индустријских извора (термоелектрана, железара, великих топлана и слично). Прогнози и управљању квалитетом ваздуха треба стручни приступ, јер је ту укључено много параметара који утичу на висине степена загађености једне средине а и шире", сматра Таис.

Таис је објавио графикон на коме се виде количине загађујућих честица.

На слици се виде концентрације СО2 (зелена боја - станица Иван-седло). Остале две боје линије представљају две станице у Сарајеву смештене на Илиџи и Отоци, чије висине концентрација су занемарљиве у односу на Иван-седло.

Сарајевски аеродром данима окован маглом

Аеродром у Сарајеву окован је маглом већ данима што узрокује велике проблеме како запосленима аеродрома, тако и путницима чији се летови отказују.

Од јутрос су отказана два лета из Истанбула за Сарајево, а још увек није познато да ли ће на сарајевски аеродром слетети авиони из Минхена, Дубаија, Беча.

Јутрос су отказана и четири лета из Сарајева.

Путници нису отпутовали у Загреб, Беч и Истанбул, али охрабрује вест да летови за Минхен и Дубаи по свему судећи неће бити отказани.

Ипак ту информацију са сарајевског аеродрома нису могли потврдити.

"За сада нико не може слетети, надамо се да ће за сат времена бити боље", рекао нам је диспечер Међународног аеродрома Сарајево.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи