Бозанић: Алојзије Степинац је лице милосрђа

У божићној поруци коју је упутио верницима, кардинал Римокатоличке цркве Јосип Бозанић истакао је да се црква са поуздањем препоручује помоћи блаженог Алојзија Степинца, за кога је рекао да је одраз "лица милосрђа" у савременој историји хрватског народа.

Степинац је одмах по уласку Немаца у Загреб, 10. априла 1941, подржао оснивање НДХ, пружао подршку усташком режиму, а 1945. борио се за очување тог режима.

У његовом седишту у Каптолу, после рата нађена је усташка документација и злато које су усташе опљачкале од Срба и Јевреја.

Због сарадње с окупатором и усташама осуђен је на 16 година казне, али је 1951. пуштен у кућни притвор у родно село Крашић, где је као знак подршке Ватикана 1952. добио звање кардинала и где је умро 10. фебруара 1960.

Бозанићева порука је у целини посвећена милосрђу уз подсећање да је почетком децембра започела Света година Изванреднога јубилеја милосрђа, а на празник безгрешног зачећа блажене Девице Марије.

Тога дана, додао је, папа Фрања у Риму на Ватиканској базилици отворио је Врата милосрђа.

Бозанић је објаснио да се време Божића на више начина повезује с вратима.

"Врата су знак дома, препознавања, ишчекивања; врата су слика надања, доласка, сигурности; врата су стварност која обухвата: сећања и повратке, ослонце у дилемама садашњости и циљеве нашег хода усмереног према будућности", навео је Бозанић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи