ŽКумановској групи ће се судити за тероризам

Групи од 29 мушкараца албанске националности, који су учествовали у обрачуну с полицијом у Куманову у мају ове године, судиће се за тероризам, објавио је Основни суд у Скопљу, пред којим се води тај случај.

Како се наводи у саопштењу, тај суд је на јавној седници за оцену оптужнице одобрио оптужницу против 29 особа оптужених за удруживање у терористичку организацију и тероризам и одбацио приговоре оптужених као неосноване.

Судски савет је расправу о оцени оптужнице одржао 7. децембра, а на њој су се окривљени изјаснили да су невини и да нису починили никакав терористички акт, већ да су се бранили од полиције.

Судски савет за оцену оптужнице, прецизира се, сматра да приговори оптужених представљају одбрану, због чега треба да се одржи главна расправа на којој ће имати могућност да изложе одбрану и да после утврђивања релевантних доказа суд утврди кривично-правне догађаје наведене у оптужници.

Основни суд у Скопљу није заказао прво рочиште по оптужници које је против припадника "кумановске групе" поднело Основно јавно тужилаштво за борбу против организованог криминала и корупције.

"Након додељивања оптужнице надлежном судском савету биће заказан термин главне расправе", навео је скопски суд.

Сада је очекује избор надлежнг судског већа после чега ће бити заказан термин за одржавање главне расправе о чему ће јавност бити благовремено обавештена.

Прво појављивање у суду 29 оптужених 7. децембра, који су сви албанске националности, пратиле су јаке мере обезбеђења око зграде суда, а полицијске снаге су појачане и у центру Скопља, а град су надлетали полицијски хеликоптери.

Чланови "кумановске групе" су оптужени да су организовали тероритичке активности које су кулминирале обрачуном с македонском полицијом 9. и 10. маја у Куманову, када је погинуло осам припадника македонске полиције.

Тужилаштво их терети да им је циљ био да изазову осећај несигурности и страх међу грађанима.

Оптужница је поднета у новембру, а адвокати оптужених су после тога поднели приговор, тврдећи да су оптужбе неосноване.

У сукобима у Дивом насељу у Куманову 9. и 10. маја ове године погинуло је осам македонских специјалаца, а 37 је повређено. Погинуло је и десет припадника "кумановске групе".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи