ЕП гласа о резолуцији о 20 година Дејтона

Европски парламент у Стразбуру гласаће данас поподне о нацрту резолуције о 20 година Дејтона.

Током протекле две деценије БиХ и цеo регион су дожžивели напредак, али много виšше посла остаје пред њом, указује нацрт резолуције о 20 година Дејтона.

Додатни напори су неопходни на пољу помирења, демократског развоја и стабилизације, додаје се у нацрту, преноси Клиx.ба.

"Проблеми у БиХ се морају реšшити пре, а не након пријема земље у ЕУ, а за тако неšшто потребна је промена Устава", рекао је Елмар Брок, председавајући Спољно-политичког комитета Европског парламента јуче на пленараном седници.

Двадесет година после потписа на Дејтонски мировни споразум, Европски парламент јоš једном наглашšава опредељење миру и просперитету Босне и Херцеговине, као и подршšку њеним европским аспирацијама.

Зато се охрабрују политичке реформе које ће промовисати социјално - економски развој и унапредити функционисање заједничке дрžжаве.

Таква реформа би, уз побољшšање žживота грађана БиХ, требало и снажžно да заговара уздржžавање од националистичке реторике која можžе да угрози сав досадашšњи напредак.

"БиХ какву знамо је била извор културе, мост међу културама, функционални пример суžживота различитих нација. Морамо да престанемо с оваквим интервенцијама које су донеле тешкоће БиХ, треба да дамо прилику земљи да започне своју европску причу", поручио је посланик ЕП из Словеније, Иво Вајгл.

"Сигурно ће реформе јавне управе, привреде помоћи да БиХ буде боља држžава, али за стварне реформе потребна је реформа Устава", уверен је посланик у ЕП из Хрватске, Јозо Радоš.

Гласање о резолуцији ЕП планирано је за сутра у подне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи