Хапшење у Сребреници за ратне злочине над Бошњацима

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ (Сипа) ухапсили су на подручју Сребренице Милана Богдановића, осумњиченог за злочин против човечности, саопштило је Тужилаштво БиХ.

Осумњичени Милан Богдановић је под истрагом Тужилаштва БиХ и терети се да је на дужности командира Полицијске станице Скелани и командира Шесте чете Посебних јединица полиције (ПЈП) начинио злочин против човечности над жртвама бошњачке националности, након пада заштићене зоне Сребреница у јулу 1995. године.

Тужилаштво БиХ Богдановића терети да је био учесник "удруженог злочиначког подухвата, током којег су припадници Војске РС и МУП-а РС предузимали широк и систематичан напад, усмерен против бошњачког цивилног становништва заштићене зоне УН Сребреница, у склопу којег је до 40.000 бошњачких цивила присилно пресељено из енклаве Сребреница, а више од 8.000 мушкараца и дечака Бошњака погубљено по кратком поступку и покопано у масовне гробнице".

Богдановић је осумњичен да је као командир Шесте чете ПЈП координирао и заповедао снагама полиције које су на подручју Коњевић Поља заробљавале бошњачке мушкарце и дечаке после пада Сребренице. Та чета је, како се даље наводи, одвајала мушкарце од жена, деце и стараца.

После заробљавања заточеници су одведени у правцу стадиона у Новој Касаби, а део њих је одведен у команду 6. чете, где су мучени и испитивани, а после тога су војној полицији предали око 500 особа бошњачке националности, који су одведени на егзекуције на другим локацијама.

Припадници војне полиције су одвели једну групу од 16 заточеника који су претходно мучени и премлаћивани, на локалитет Кушлат, где су стрељани из ватреног оружја.

"Само једна жртва је преживела стрељање", наводи Тужилаштво БиХ.

Богдановић се терети и за незаконито затварање пет особа бошњачке националности које су припадници Полицијске станице Скелани држали у нечовечним условима око три месеца, терали на принудне радове, после чега су нестали под непознатим околностима и губи им се сваки траг.

Милан Богдановић осумњичен је и за нестанак два цивила бошњачке националности које су припадници те полицијске станице преузели од полиције из Бајине Баште у Србији 20. јула 1995, после чега им се губи сваки траг, да би после рата били пронађени и ексхумирани у масовној гробници Глогова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи