Лајчак: Нова стратегија за БиХ

Међународна заједница ће представити стратегију за БиХ, јер домаћи лидери немају потенцијал да реше ситуацију, сматра бивши високи представник Мирослав Лајчак. Милорад Додик је практично најјачи политичар у БиХ, али он доприноси погоршању атмосфере, сматра Лајчак.

Министар спољних послова Словачке и бивши високи представник у Босни и Херцеговини Мирослав Лајчак изјавио је да је међународна заједница свесна озбиљности ситуације у БиХ и да ће ових дана представити стратегију, јер су домаћи лидери показали да немају тренутно потенцијал да реше ситуацију властитим снагама.

"Мислим да ћемо веома брзо видети да је међународна заједница одлучна да покаже то што јој је недостајало последњих неколико година, а то је визија, стратегија и заједнички став по питању Босне и Херцеговине", нагласио је Лајчак у интервјуу за радио Слободна Европа.

Лајчак је оценио да је премијер Републике Српске Милорад Додик практично најјачи политичар у Босни и Херцеговини.

"Из тога проистиче његова одговорност за то што се тамо дешава. Он доприноси погоршавању атмосфере у Босни и Херцеговини, пре свега својом реториком и својим нападима на међународну заједницу, на заједничку државу", оценио је бивши високи представник у БиХ.

Лајчак сматра да то "ствара огромну нервозу у другом делу земље, у Федерацији, и ствара осећај да Додик жели да уништи Босну и Херцеговину, што изазива реакције у другом делу земље".

"Мислим да смо данас, 14 година после потписивања Дејтонског споразума, већ прошли фазу да можемо да смењујемо кључне политичке фигуре у Босни и Херцеговини, јер бисмо тиме изазвали тешке политичке потресе, којима бисмо зауставили нормализацију политичког живота и политичког система", нагласио је Лајчак.

Према његовим речима, стање у БиХ није неуспех међународне заједнице.

"Био је план да се смањује присуство у тешкој форми (у форми високог представника), а да се повећава присуство у мекој форми (европског представника). Али тај процес је заустављен због више фактора, један од њих је да се међународна заједница почела бавити косовским питањем, па  Босна и Херцеговина није више била у центру пажње", оценио је Лајчак.

Сада је, како истиче, међународна заједница схватила да мора да усмери пажњу и капацитете према БиХ још једном.

"Међународна заједница има огромну одговорност према Босни и Херцеговини у виду високог представника и Дејтонског споразума, и мора да игра ту улогу коју је сама себи прописала", сматра шеф словачке дипломатије.

"У последње три године међународна заједница није довољно добро играла ту улогу и имамо последице", оценио је бивши високи представник у БиХ.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи