Читај ми!

Без новог суђења Јанши, случај застарео

Ново суђење бившем словеначком премијеру Јанезу Јанши и joш двојици оптужених у афери "Патрија" неће бити одржано, јер је случај застарео, потврдио је љубљански суд на којем су били осуђени на две године затвора и новчану казну.

Наиме, прошло је десет година откако су, наводно, примили мито од финске компаније "Патрија" како би јој погодовали у продаји оклопних возила за словеначку војску, преноси Танјуг.

Након што је ове године Уставни суд због кршења процедуре у кривичном поступку Јанши, бившем бригадиру словеначке војске Антону Крковичу и предузетнику Ивану Чрнковичу суспендовао правоснажне пресуде и наложио ново суђење, суд је одлучио да случај застарео.

Државно тужилаштво сада има право на жалбу, али се, како оцењују правни и политички аналитичари, на то вероватно неће одлучити.

Јанша је од почетка поступка против њега тврдио да је афера "Патрија" политички процес како би био онемогућен у раду, као и да иза свега стоји бивши словеначки председник Милан Кучан, који левицу води "из позадине" иако је службено неактиван од одласка с функције председника 2004. године, подсећа Хина.

Бивши премијер наводи да је Словенија због афере доживела финансијску штету и политичку дестабилизацију и да би држава "рачун" за аферу требало да пошаље тужилаштву и Врховном суду.

Јаншине присталице, које су за време његовог боравка у затвору једном седмично демонстрирале пред зградом суда, сада су затражили смену старих правосудних кадрова који су, сматрају, криви за неправедно осуђивање и прогон Јанше - пре свега председника Врховног суда Бранка Маслеше и челника државног тужилаштва Звонка Фишера.

Према оптужници и пресуди коју је укинуо Уставни суд, Јанша је као премијер у свом првом мандату, започетом 2004. године, од "Патријиних" посредника прихватио обећање да ће добити новчану награду уколико финска компанија добије посао опремања словеначке војске оклопним возилима, вредан 278 милиона евра.

Јанша је оптужбе негирао од почетка, а због афере која је у јавности избила неколико месеци пре избора 2008, изгубио је место премијера, које је тада припало актуелном председнику државе Боруту Пахору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару