Боливијски званичници: У току покушај пуча; Командант војске: Заузели смо трг, Арсе за сада остаје председник

Боливијски званичници тврде да је у току државни удар против левичарске администрације Луиса Арсеа након што су тешко наоружане трупе преузеле контролу над центром Ла Паза, јавља Гардијан. Командант боливијске војске Андрес Зуњига изјавио је да су Оружане снаге заузеле Трг Муриљо у Ла Пазу, али да Луис Арсе остаје председник "за сада".

Оружане снаге Боливије заузеле су данас централни трг у престоници Ла Пазу, а оклопно возило, праћено војницима, пробило је улаз у председничку палату, јавља Ројтерс.

Председник Луис Арсе је на свом налогу на платфроми Икс написао да је у току "нерегуларно распоређивање" појединих јединица војске и додао да се "демократија мора поштовати", преноси Гардијан.

Потом су се огласили и боливијски званичници, тврдећи да је у току покушај државног удара.

"Саопштавамо међународној заједници да је у току покушај државног удара против наше демократски изабране владе", написао је потпредеседник Боливије Давид Чокеуанка на свом налогу на Иксу.

Такође, министарка спољних послова Селинда Соса Лунда изјавила је да су неке војне јединице покренуле напад на "демократију, мир и националну безбедност".

Бивши председник Ево Моралес позвао је присталице да изађу на улице и блокирају путеве како би се супротставили наводном покушају пуча, за који је окривио недавно смењеног команданта војске генерала Хуана Хозеа Зуњигу, који је наводно смењен са функције уочи немира у престоници Ла Пазу.

"Нећемо дозволити оружаним снагама да крше демократију и застрашују народ", поручио је Моралес. 

Зуњига: Заузели смо Трг Муриљо, Арсе за сада остаје председник

Командант боливијске војске Андрес Зуњига изјавио је да су Оружане снаге заузеле Трг Муриљо у Ла Пазу и навео да ће бити формиран нови кабинет министара.

''Сигурно ћете ускоро видети нови кабинет. Министри ће се мењати, али наша држава не може да настави овако, да ради шта хоће. Показујемо љутњу, дужност је, обавеза да њене Оружане снаге опораве ову земљу. Доста нам је понижавања војске и осиромашења земље'', рекао је Зуњига, преноси боливијски Лос Тијемпос.

На питање новинара да ли председник Боливије Луис Арсе остаје председник, Зуњига је рекао: ''За сада''.

''Не може се на лојалност команданата узвратити нелојалношћу. Никад се нећемо сукобити с народом'', рекао је Зуњига.

Додао је да су заузимање Трга координирали са полицијским јединицама.

Бразил осуђује "покушај пуча", САД позивају на уздржаност

Бразилска влада оштро је осудила покушај пуча у Боливији, саопштило је тамошње министарство спољних послова.

“Догађаји у Боливији нису у складу са посвећеношћу те земље Меркосуру (регионална трговинска организација земаља Јужне Америке)“, саопштило је министарство.

Портпарол Савета за националну безбедност Беле куће саопштио је да САД пажљиво прате ситуацију у Боливији и позивају на смиреност и уздржаност.

недеља, 30. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару