Ове године убијено 13 жена – "жртве не смеју да се надају да ће се насилници променити"

У свету се обележава Дан помоћи жртвама тортуре. Иако тортура у правном смислу подразумева мучење које спроводе државни органи, шира дефиниција као починиоца види свакога ко циљано наноси бол или застрашује жртву. Координаторка Сигурне куће Весна Станојевић и заштитник грађана Зоран Пашалић говорили су о проблемима са којима се суочавају жртве насиља и када им се укаже помоћ.

Координаторка Сигурне куће Весна Станојевић наводи да тортура енциклопедијски подразумева разне облике насиља, међу којима је и насиље над женама и децом.

"Жене су трпиле насиље које може да се подведе под неки облик тортуре јер ни до убиства, ни до развода ни до осталих ствари које се дешавају у току насиља не долази истовремено, него то траје“, наводи Станојевићева.

Од почетка године у Србији је убијено 13 жена.

"Имали смо ове године случајеве и када је убиство учињено на посебно свиреп начин. На све нас је оставио посебан утисак убиство из Новог Сада у марту, када је муж наудио жени бургијом“, подсетила се Станојевићева.

Заштитник грађана Зоран Пашалић наводи да ако закажу они који морају да се позабаве проблемом односа између партнера, може да се деси трагедија и да, нажалост, информације о њој добијемо тек када се она деси, закаснело.

"Центри за социјални рад, полиција, тужилаштво и судови морају да предвиде ситуацију како не би дошло до трагичног исхода“, навео је Пашалић и додао да се њихов посао мора исконтролисати.

Потребно је охрабрити жене да насиље пријаве институцијама

Весна Станојевић навела је поражавајући податак колико се мало жена обрати институцијама уколико доживе неки облик насиља. 

"Потребно је урадити нешто да се те жене охрабре и да им пошаљемо јасну поруку да неко постоји ту за њих“, истакла је коортинаторска "Сигурне куће".

Међутим, проблематика се наставља и када жртве насиља дођу у "Сигурну кућу".

"Ми имамо ситуације када код нас долазе жене које имају и децу и које апсолутно немају где и немају никог, а и када имају, та особа их не подржава“, рекла је Станојевићева.

Проблем са насилником може да се настави и када жртва након неког периода напусти "Сигурну кућу". Весна Станојевић наводи да, након забране приласка, насилник постаје слободан човек који им долази у стан, прети позивима, шаље узнемирујуће поруке и да жене никако не смеју да се надају да ће се насилници променити.

субота, 29. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару