Амерички суд: Азра Башић може бити изручена БиХ

Хрватица Азра Башић, која већ годинама живи у Кентакију, може да буде изручена Босни и Херцеговини због оптужби за извршење злочина против српских цивила током 1992. године, пресудио је амерички федерални судија.

Азра Башић је ухапшена 2011. године, а њен адвокат уложио је жалбу 2012. године тврдећи да је Окружни суд, поступајући у овом случају, прекршио њена права као америчког грађанина и затражио њено пуштање на слободу, пренела је агенција АП.

Окружни судија одбацио је јуче тај захтев уз одлуку да према споразуму о екстрадицији она може да буде изручена БиХ, а адвокат је најавио нову жалбу, преноси Танјуг.

Азра Башић (53), рођена у Хрватској, а живи у америчкој савезној држави Кентаки, осумњичена је да је учествовала у мучењу и убијању Срба из Дервенте, од априла до јуна 1992. године.

Сумња се да је сама убила једног заробљеника и мучила друге, а сведоци, у изјавама које је тужилаштво доставило суду, тврде да је у логорима на подручју Дервенте приморавала Србе да пију људску крв и бензин и да клече на разбијеном стаклу.

Суд у Кентакију је оценио да су докази које је прикупило и доставило Тужилаштво БиХ уверљиви и да нема никаквих препрека да осумњичена буде изручена.

Азра Башић под различитим именима већ дуже времена живи у САД, где је ухапшена 2011. на основу потернице куја је 2006. године издата у БиХ.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије