Читај ми!

Политико: Пет изазова за Марка Рутеа, новог шефа НАТО-а

Одлазећи премијер Холандије Марк Руте суочиће се са пет изазова када преузме функцију генералног секретара НАТО – могућим повратком Доналда Трампа у Белу кућу, питањем војне подршке Украјини, европским лидерима наклоњеним руског председнику Владимиру Путину, притужбама из источног блока и недостатком новца за одбрану, пише Политико.

Рутеова кампања за генералног секретара окончана је у четвртак када је обезбедио подршку свих 32 земаља чланица НАТО-а. Румунија је последња која је најавила своју подршку пошто се румунски председник Клаус Јоханис повукао из трке за новог генералног секретара Алијансе.

Повратак Трампа у Белу кућу

Мандат актуелног генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга завршава се 1. октобра, а по доласку на функцију Руте ће се, пре свега, суочити са могућим повратком на власт бившег председника САД Доналда Трампа, који је скептичан према НАТО, имајући у виду да ће председнички избори у Америци бити одржани четири недеље након што Руте преузме нову функцију.

Током кампање, Трамп је запретио да ће прекинути америчку помоћ Украјини ако се врати у Белу кућу, што би могло да нанесе озбиљан ударац кредибилитету НАТО савезника у помагању Украјини у одбрани од Русије, с обзиром на то да су САД далеко највећи донатор војне помоћи Кијеву, наводи Политико.

Уз то, поновни избор Трампа ће скоро сигурно пореметити план НАТО да припреми Украјину за будуће чланство у Алијанси, додаје Политико и подсећа да је Трамп рекао за украјинског председника Володимира Зеленског да је можда "највећи трговац од било ког политичара који је икада живео" јер је недавно отишао из САД са 60 милијарди долара, а по доласку у Украјину рекао да му треба још толико.

Помоћ Украјини за одбрану од зимске офанзиве

Други изазов за Рутеа биће подршка Украјини јер, чим ступи на функцију, Кијев ће га звати у помоћ с приближавањем зиме.

Последњих месеци Русија је појачала нападе против украјинских термоелектрана и брана, а Столтенберг каже да кључ лежи у више система противваздухопловне одбране који би могли да заштите електроенергетску инфраструктуру, као и особље за одржавање које ради на поправци оштећених објеката.

Земље НАТО се боре да пошаљу, или у случају Рутеове Холандије, да изграде ПВО системе.

Али Европа нема толико тога да пошаље, напредак у САД је одложен у Конгресу, а земље које су близу Русији мање су него вољне да се одрекну својих ваздушних штитова, напомиње Политико.

Чланице НАТО-а треба више да троше на одбрану

Трећи изазов за Рутеа биће да примора НАТО чланице да више троше за одбрану.

НАТО је ове недеље прославио рекордан број од 23 савезника који су достигли циљ издвајања два одсто БДП за потрошњу на одбрану, али то значи да трећина Алијансе још не остварује тај циљ, упркос томе што је то обећање дало пре 10 година.

Јужноевропске нације су међу онима са најмањим буџетом за војску.

Источно крило НАТО-а "не мирише“ Рутеа

Као четврти изазов пред Рутеом наводи се да земље на граници са Русијом нису његови највећи обожаватељи.

"Били су љути због ниске потрошње Холандије за одбрану и посебно су узнемирени због тога што је главна улога у НАТО увек ишла западним и северним европским земљама, иако су земље источног крила у Алијанси већ четврт века", указује Политико.

Тако естонска премијерка Каја Калас није ушла у трку за генералног секретара НАТО након што јој је речено да неће добити подршку земаља као што су САД, Француска и Немачка, а румунски председник Клаус Јоханис добио је само подршку Мађарске.

Земље источног крила сада ће вероватно тражити бољу заступљеност на секундарном нивоу НАТО, односно место заменика генералног секретара и места његовог помоћника.

А како ће један од првих задатака Рутеа бити да, као шеф НАТО, именује заменика, очекује га притисак да на то место постави некога из источних земаља, оцењује Политико.

Европски лидери који су наклоњени Путину

Пети изазов за Рутеа представљаће европски лидери који су наклоњени Путину.

"Није само Трамп тај којег ће Руте морати да убеди да НАТО остане жив и здрав. Широм Европе цветају према НАТО-у скептичне и крајње десничарске странке које воле Путина", тврди Политико.

Као пример портал наводи Француску као земљу на прагу парламентарних избора који би могли да доведу до великих добитака за крајње десничарско Национално окупљање Марин Ле Пен, што је приморало Столтенберга да упути молбу Паризу да "одржи НАТО јаким".

Лидер крајње десничарске холандске Партије слободе Герт Вилдрс, од којег је Рутеова Народна партија за слободу и демократију изгубила на изборима, раније је рекао за Путина да му "аплаудира као што аплаудира Трампу на томе што су лидери, који тамо стоје у име руског и америчког народа".

Све у свему, једне ствари Руте не треба да се плаши - његов нови посао неће бити досадан, закључује Политико.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару