Читај ми!

Вијести: Милојко Спајић као физичко лице био шеснаести на листи улагача у фирму До Квона

Документи америчког суда показују да је премијер Црне Горе Милојко Спајић као физичко лице био 16. на листи улагача у "Тераформ лабс" "краља криптовалута" До Квона, у фази кад је та фирма прикупљала капитал за развој и истраживање пројекта са криптовалутама, који је после четири године пропао, пишу Вијести. Спајић је до сада тврдио да је за 75.000 евра преварена фирма у којој је радио, а не лично он. Спајић није одговорио на питања у вези са токеном луна, нити да ли је тужио Тераформ и До Квона због преваре.

Милојко Спајић је као крипто-предузетник међу првима као физичко лице у априлу 2018. године инвестирао у компанију "Тераформ лабс" јужнокорејског држављанина До Квона, потписивањем уговора неколико дана пре него што је она под тим именом основана у Сингапуру, показују документа америчке Агенције за хартије од вредности (СЕЦ), али и изјаве садашњег премијера и подаци о успону и паду те фирме и њеног оснивача из релевантних медија, специјализованих за тржиште криптовалута, пишу Вијести.

Пет година касније, додаје подгорички лист, испоставило се да је "Тераформ" фирма која је стајала иза пирамидалне шеме, у којој су преко 40 милијарди долара изгубили и почетни улагачи и многи људи који су њене производе куповали на крипто берзама и држали свој новац у До Квоновој крипто компанији, чија је ликвидација најављена пре неколико дана.

Спајић до сада никад није изричито тврдио да је До Квон, који тренутно у Црној Гори чека да судови одлуче хоће ли га изручити Сједињеним Америчким Државама или Јужној Кореји ради суђења за тешка кривична дела, преварио њега лично за 75.000 долара, већ само фирму која је или била његова или у којој је радио, зависно од изјаве до изјаве.

Управо је 75.000 долара износ на који се Спајић обавезао да уплати уговором од 17. априла 2018. године са "Тераформом", првог дана прикупљања новца за тај пројекат, стоји у документима предатим њујоршком суду, наводе Вијести.

Колико је Спајић уложио капитала

Финансијски експерт објаснио је Вијестима да је Спајић тиме стекао 750.000 токена луна по цени од 10 центи, која је била најмања од свих које су плаћали остали улагачи у каснијим фазама пројекта, пре изласка на тржиште, јер је у првој фази улагање најризичније, због чега је и цена луна токена била толико ниска.

Тог и наредног дана, новац за почетни развој и истраживање крипто пројекта До Квонове компаније, укупно око 13,75 милиона долара, уплатило је још 14 физичких лица и 10 компанија, показују подаци из табеле коју је помоћник главног рачуновође СЕЦ-а Аврон Елбаум 19. априла ове године доставио њујоршком суду, пред којим се судило "Тераформу" и До Квону.

Како је "Тераформ" варао улагаче

Тера криптовалута је финансијски производ, добијен блокчејн технологијом, које је између осталих, "Тераформ" пласирао на берзе, варајући инвеститоре да њихову технологију користи познати корејски крипто платни систем Чаи за своје пословање, тврдио је СЕЦ пред судом.

Друга превара улагача, додао је СЕЦ, је била да ће тржишна вредност једног новчића тера увек аутоматски износити један амерички долар, што није било тачно.

Луна токен, који се касније могао продавати, служио је да "Тераформ" прикупи почетни капитал, и да је пројекат успео, донео би улагачима највећи профит.

"Спајић се жалио како је изгубио огроман новац"

Спајић ни Владина служба за односе с јавношћу нијесу одговорили на питање Вијести колико је премијер имао луна токена непосредно пре колапса.

Неколико саговорника Вијести рекло је да им се Спајић жалио како је изгубио огроман новац због колапса луне/тере.

Један од експерата за финансије, рекао је листу да је Спајић највјероватније задржао барем део тих токена, јер да их је све продао раније "не би био преварен".

Међутим, ако је своје токене продавао по цени већој него што их је купио, морао је да плати порез на капиталну добит у Црној Гори, где се води као резидент најкасније од 2020. године.

За шта су осуђени "Тераформ" и До Квон

"Тераформ" и До Квон проглашени су одговорнима за превару улагача, а са СЕЦ-ом су недавно склопили судско поравнање према којем фирма треба да плати 4,37 милијарди у новчаним казнама и каматама, а До Квон око 200 милиона долара у фонд за надоканду штете улагачима са свог рачуна у швајцарској "Сyгнум банци", као и са осталих рачуна, криптовалута и токена ПYТХ, које је стекао 18. маја 2021. године на основу токен грант уговора са компанијом "Tribal invest Corp".

Према поравнању, фирми је забрањено да послује са крипто валутама, а До Квону да буде службеник или директор било које јавне компаније.

среда, 26. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару