Шибенски трг без Титовог имена

Шибенско Градско веће је већином гласова одборника одлучило да из назива главног градског трга избаци име Јосипа Броза Тита, што је наставак полемика у хрватској јавности о улози председника некадашње СФРЈ и вође југословенског антифашистичког покрета у Другом светском рату.

Владајућа већина на челу с Хрватском демократском заједницом подржала је предлог ванпарламентарне странке Храст уз образложење да је Тито био диктатор, и избрисала његово име из назива градског трга - Пољане Маршала Тита, преноси Бета.

Убудуће ће тај трг формално носити име Пољане, преноси Слободна Далмација на порталу.

Уочи изјашњавања о уклањању Титовог имена, одборници Социјалдемократске партије (СДП) колективно су напустили седницу.

"Ово је читање оптужнице Титу, а не образложење за преименовање Пољане", рекао је одборник СДП-а Јошко Шупе напуштајући градску већницу.

Одлуком шибенског Градског већа настављена је полемика о Титу која се поново захуктала избором кандидаткиње ХДЗ-а Колинде Грабар Китаровић за председницу Хрватске. Убрзо по преузимању дужности, она је уклонила Титову бисту из председничке резиденције на Пантовчаку у Загребу, уз образложење да је Тито био диктатор.

Иако је биста годинама изазивала полемике у јавности, досадашњи председници Хрватске, међу којима и први председник Фрањо Туђман, оснивач ХДЗ-а, нису желели да је уклоне из председничких двора.

Потез председнице Хрватске изазвао је бројне критике, а Савез антифашистичких бораца Хрватске недавно је због тога одбио њено покровитељство над обележавањем 70. годишњице победе над фашизмом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи