Хрватска очекује изручење Капетана Драгана до 15. јула

Хрватска очекује да јој Аустралија изручи Драгана Васиљковића, познатог као Капетан Драган, до 15. јула, сазнаје "Хина" у Министарству правосуђа.

Детаљи изручења још нису познати, али се зна да би Драган Васиљковић требало да буде предат сплитском Жупанијском државном тужилаштву које против њега води истрагу због ратног злочина против ратних заробљеника и цивилног становништва, наводи Танјуг.

Према уобичајеној процедури, Васиљковића би прво испитали сплитски истражитељи, који би потом од сплитског Жупанијског суда требало да траже да му се одреди истражни затвор где би чекао суђење.

По Васиљковића, који се терети да је један од вођа српских паравојних снага током рата у Хрватској, у Аустралију ће отићи наоружани хрватски полицајци који ће уз њега бити на путу до Хрватске.

Према незваничним информацијама, истрага против Васиљковића је при крају и против њега би ускоро требало да буде подигнута оптужница, ако у истрази не буду предложени нови сведоци или докази.

Остојић: Изручење Васиљковића по правилима

Министар унутрашњих послова Хрватске Ранко Остојић рекао је да ће полиција у складу с правилима одрадити свој део посла око најављеног изручења Хрватској из Аустралије једног од вођа српских паравојних јединица током рата 90-их.

"Начелно могу рећи да се реализација таквих ствари решава преко Интерпола. Сигуран сам да ће полиција свој део посла направити како правила налажу, што значи од обавештења до реализације са својим колегама у Аустралији", рекао је Остојић новинарима у Загребу.

Директор полиције Владо Доминић изјавио је да су припреме за Васиљковићево изручење почеле и да је хрватска полиција у контакту с колегама из Аустралије.

"Преговарамо о датуму одласка наших полицајаца у Аустралију и повратка Васиљковића у Хрватску. Све радимо у контакту с Интерполом", рекао је Доминић.

Васиљковић је ухапшен у Перту 2006. године и од тада се налази у екстрадиционом затвору, осим периода које је провео на слободи 2009. и почетком 2010. године, након којег је на основу одлуке Врховног суда поново ухапшен.

Аустралијска влада је тек у новембру 2012. донела одлуку да ће Капетана Драгана изручити Хрватској, након вишегодишњег правног натезања и Васиљковићевих покушаја да оспори хрватски захтев за изручењем поднет 2005.

Драган Васиљковић, који је рођен у Београду и има аустралијско држављанство, негира све оптужбе.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи