Атина: Отплаћиваћемо дугове све док будемо могли

Грчка ће наставити да отплаћује дуговања својим међународним кредиторима све док буде била у могућности да то чини, рекао је портпарол грчке владе Габријел Сакеларидис.

Одговорност је владе да отплаћује своја дуговања, али је и одговорност кредитора да испуњавају своје обавезе, рекао је Габријел Сакеларидис, осврнувши се на блокирану траншу кредита помоћи Атини, а пренела агенција Франс прес.

Грчки министар унутрашњих послова Никос Вуцис изјавио је јуче да Атина неће следећег месеца отплатити нову траншу дуга Међународном монетарном фонду (ММФ) зато што нема новца, преноси Танјуг.

"Четири рате дуга ММФ-у које треба да буду исплаћене у јуну износе 1,6 милијарди евра, али тај новац неће бити исплаћен, јер га немамо", рекао је Вуцис за грчку телевизију Мега, а пренео Ројтерс.

Грчка левичарска влада већ месецима преговара са кредиторима (ММФ, ЕУ и Европска централна банка) у покушају да откључа исплату последње транше кредита помоћи вредне 7,2 милијарде евра.

Владајућа радикално левичарска грчка партија Сириза одбацила је предлог тврде струје странке да пропусти плаћање доспеле рате дуга Међународном монетарном фонду, и навела да ће Грчка наставити да отплаћује своје зајмове. Предлог да престане с отплатом ММФ-у јуче на састанку Централног комитета партије одбачен је са 95 гласова према 75 и једним уздржаним гласом, преноси Бета.

Преговори су запели око смањења пензија, реформе тржишта рада, фискалне полтике и повећања пореза на додату вредност, које захтевају кредитори, а које влада у Атини оклева да спроведе.

"Нове мере штедње горе од сваког зла"

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис рекао је да је Влада спремна да прихвати све реформе које желе њени повериоци, али не и нове мере штедње које су "горе од сваког зла".

У чланку на сајту "Project Sundicate" под насловом "Штедња би била једини мотив за неуспех", Варуфакис је навео да је погрешан став да Атина "неће и не жели да спроведе програм привредних реформи".

"Напротив, грчка влада је веома вољна да спроведе план економских реформи како инсистирају европски стручњаци", написао је министар.

Грчка је, како је указао, спремна на "независну пореску службу, разуман програм приватизације у комбинацији са агенцијом за развој која управља јавном имовином у циљу стварања инвестиција, на истинску реформу пензија уз одржив систем социјалног осигурања, као и на либерализацију тржишта роба и услуга".

"Због чега преговори нису завршили договором? Једноставно, јер кредитори Грчке инсистирају на већој штедњи у овој години и касније... Наша влада неће и не може да прихвати тај 'лек' који се показао у последњих пет година као 'гори од сваког зла' ", написао је Варуфакис.

Грчки министар је уз чланак објавио табелу о расту бруто-домаћег производа (БДП) и структурног дефицита у еврозони од 2009. до 2014. који открива, како сматра, на "катастрофалне последице" мера штедњи у Грчкој.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи