Бранимир Главаш се не враћа у истражни затвор

Врховни суд Хрватске одбио је жалбу Жупанијског државног тужилаштва у Загребу које је тражило да Бранимир Главаш иза решетака чека правоснажну пресуду случајева познатих као "селотејп" и "гаража", у којима је оптужен за ратни злочин над српским цивилима на подручју Осијека.

Одлука да се Бранинир Главаш не враћа у истражни затвор донета је готово два месеца откако је Главаш пуштен на условну слободу, а у петак је достављена Жупанијском суду у Загребу.

Пошто је преузму Главашеви адвокати и представници тужилаштва одлука ће бити и службено објављена уз аргументацију, пише Нови лист, преноси Танјуг.

Главаш је већину казне од осам година затвора већ одслужио у затвору у Мостару, а пресуду је укинуо Уставни суд Хрватске.

Након што је Уставни суд у јануару укинуо правоснажну пресуду Врховног суда од осам година затвора, на снази је остала пресуда загребачког Жупанијског суда којом је због ратног злочина у Осијеку Главаш неправоснажно осуђен на 10 година затвора.

По укидању пресуде, Главаш се вратио у Хрватску, где је ухапшен да би чекао прваоснажну пресуду на тамошњем суду, подсећа Хина.

Након 26 дана затвора и затворске болнице, где је био због штрајка глађу, на слободу га је 31. марта пустило ванрасправно веће загребачког Жупанијског суда, а на ту одлуку се Врховном суду жалило Жупанијско државно тужилаштво тражећи да Главаш буде поново враћен у истражни затвор.

Врховни суд мора донети и коначну одлуку у случајевима "гаража" и "селотејп".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи