Дан младости обележен у Кумровцу

Више од шест хиљада поштовалаца председника некадашње СФРЈ Јосипа Броза Тита, међу којима је био и бивши председник Хрватске Стјепан Месић, окупило се у његовом родном месту Кумровцу, на обележавању некадашњег Дана младости, који се у СФРЈ 25. маја славио у част Титовог рођендана.

На свечаности испред Титове куће Стјепан Месић, који је и почасни председник Савеза антифашиста Хрватске, поручио је да праву истину треба преносити генерацијама које долазе и упозорио да ће Европа бити у великим проблемима ако на време не схвати и не спречи "галопирајућу фашизацију у Европи", преноси Бета.

Начелник Општине Кумровец Драгутин Улама рекао је да је се "велика историјска личност родила у месту од 300 становника" и поручио да Кумровец жели да се позиционира као место пријатељства, мира и сарадње међу народима у региону и Европи".

Према проценама организатора и полиције, програму испред Титове родне куће, упркос лошем времену и киши, присуствовало је између шест и седам хиљада људи. Многи од њих носили су Титове слике, пионирске капе и црвене мараме, а на једном од транспарената је писало: "Што је више клевета и лажи, Тито нам је милији и дражи".

Овогодишња манифестација Дан младости одржана је традиционално под геслом "У младости је радост - у радости је младост" и, како су истакли организатори из Општине Кумровец, у години кад се обележава 70 година од победе над фашизмом и 35 година од смрти Јосипа Броза Тита.

Посетиоци током целог дана могу да виде и изложбу Поклони Јосипу Брозу Титу из Виле Загорје, која представља 105 донираних предмета које је Јосип Броз Тито примио 60-их и 70-их година прошлог века.

Они су из кабинета председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић дати Музејима Хрватског загорја.

Међу њима је и Титова биста коју је по преузимању дужности Колинда Грабар Китаровићева уклонила из председничке резиденције на Пантовчаку у Загребу. Иако је биста годинама изазивала полемике у јавности, досадашњи председници Хрватске, међу којима и први председник Фрањо Туђман, оснивач Хрватске демократске заједнице из које долази и нова председница, нису желели да је уклоне из председничких двора.

Потез председнице Хрватске изазвао је бројне критике, а Савез антифашистичких бораца Хрватске недавно је због тога одбио њено покровитељство над обележавањем 70. годишњице победе над фашизмом.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи