Ухапшен јер је истакао ратну заставу БиХ

Председник Бошњачког покрета за равноправност народа Сејфудин Токић ухапшен је у Бањалуци након што је испред градске Скупштине истакао ратну заставу Армије БиХ, преносе "Независне новине". Милорад Додик истиче да је ратна застава Армије БиХ непријатељска за Републику Српску и за српски народ.

Сејфудин Токић је на последњим изборима био кандидат за председника Републике Српске, преноси Танјуг.

Токић је тај чин, чији је повод 23. годишњица пријема Босне и Херцеговине у Уједињење нације, најавио раније, као и истицање заставе и у другим градова БиХ.

На месту инцидента се, према писању бањалучког дневника, поред припадника полиције налази и велики број новинара и грађана.

Ентитетска премијерка Жељка Цвијановић осудила је Токићев поступак и навела да свако треба да зна да у Српској "влада ред и мир", као и да је полиција "сигурно имала оправдан разлог за хапшење Токића".

Председница владе нагласила је да Токићеви поступци довољно говоре о њему, али да је то много мање важно од чињенице да је ово покушај уношења немира у РС.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је то покушај провокације и да је било логично да Сејфудин Токић, председник Бошњачког покрета за равноправност народа, који је на последњим изборима био кандидат за председника Републике Српске, буде приведен.

Додик је рекао да је ратна застава Армије БиХ непријатељска за Републику Српску и српски народ и да је ту заставу "измислио" Алија Изетбеговић.

"Застава РС постоји као застава српског народа на овим просторима, није измишљена, за разлику од ратне заставе Армије БиХ коју је измислио Алија Изетбеговић и од које су многи Срби страдали и наравно да је провокација кад дођете испред парламента РС и покушате да скренете пажњу на такав начин", рекао је Додик.

Додаје да сад треба видети какве санкције могу да се изрекну.

"Такве догађаје ћемо морати да санкционишемо у форми кривичне одговорности за узнемиравање јавног реда, чак и ширења мржње", рекао је Додик и додао да та застава не може бити компатиблина са оним што осећају Срби у Републици Српској.

Истакао је да Срби не носе заставу РС по Федерацији и не намећу је.

 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи