Илегални имигранти у ЕУ преко Србије, џихадисти преко Либије

Илегални имигранти за хиљаду и шестсто евра преко Македоније и Србије вишедневним пешачењем стижу кријумчарским каналима у Мађарску, док Исламска држава своје џихадисте преко Либије убацује у бродове који желе да се докопају обала Италије, преносе Би-Би-Си и Монд.

Министри иностраних послова и одбране Европске уније на сутрашњем заседању треба да утврде војне поморске мере за уништавање бродова којима кријумчари илегално пребацују имигранте са либијских обала у Европу, преноси Бета.

Разговараће се и о корацима за разбијање мрежа организованог криминала, заплену имовине кријумчара и опсежним мерама за хапшење организатора и спроводника илегалних имиграната у ЕУ. Све то планирано је да се ради у сарадњи са земљама Балкана, Африке и Блиског истока.

Члан либијске мађународно признате владе у Тобруку Басит Харун тврди да екстремисти Исламске државе у бродове са илегалним имигрантима убацују џихадисте који планирају терористичке нападе у Европској унији, преноси Би-Би-Си.

То се поклапа са ранијим сазнањима обавештајних служби чланица ЕУ и Агенције за надзор спољних граница Уније "Фронтекс".

Лист Монд у извештају свог репортера, који је са илегалним досељеницима путовао од Турске и Грчке, па преко Македоније и Србије до Мађарске, преноси сведочења избеглица махом из Сирије и Авганистана.

Испричали су да, уколико успеју да се докопају Атине или Солуна, водичима морају да плате по 800 евра за тајне преласке преко Македоније и исто толико преко Србије. Исту суму плаћају и за обезбеђен пролазак кроз Мађарску. Коначан циљ је да стигну до Немачке и Велике Британије.

Имигранти тврде да су их на путу кроз Македонију нападале и пљачкале банде и мафијашке групе, преноси репортер француског листа.

Најчешћа рута за имигранте је турска лука Бодрум и прелазак чамцима две миље ноћу до грчког острва Кос, а одатле бродом за Пиреј.

Оне избеглице које имају новца, а то значи да су продали све што имају у Сирији, Авганистану, Ираку, Пакистану, могу одабрати најмање опасну варијанту, а то је да плате по 4.000 евра за лажне пасоше и авионску карту за неку престоницу ЕУ.

"Међутим, то је у последње време постало веома тешко јер су немачки полицајци дошли на атински аеродром и заједно са грчким колегама проверавају идентитет путника", наводи репортер Монда.

Остаје варијанта да се из грчких лука Патрас и Игуменица, за по хиљаду евра по избеглици, дође бродом до Италије, али је и тамо надзор заоштрен.

"Отуд је махом остала једино могућност, а њу покушава да искористи већина имиграната, да пређу Западни Балкан пешке, а то значи из Грчке, преко Македоније и Србије дођу у Мађарску", рекли су имигранти француском новинару.

Кажу да је могуће одабрати и сасвим безбедно путовање, а то значи да платиш седам и по хиљада евра по одраслој особи и 4.500 за свако дете и онда се организује пут колима. Тада се спроводнику заиста мора веровати.

Многобројна су сведочанства и о нападима на имигранте кад уђу у Македонију, где избеглице бивају претучене и опљачкане и неретко враћене преко границе у Грчку.

Сиријске избеглице које код себе имају више новца Мондовом репортеру су испричале да су их у Македонији мафијаши напали, претили ножевима, узели новац, вредности, ципеле и телефоне. Тврде да македонска полиција то није хтела да спречи.

Грчки полицајци кажу да албанска мафија у Македонији све више настоји да преузме надзор, односно пљачку имиграната.

У Македонији кријумчари имају скривена одморишта за имигранте који од пешачења, заједно са децом, тамо стижу крајње исцрпљени.

"Ако се плати 1.700 евра може се колима доћи до села Лојане, што је окретница за прилив избеглица на северу Македоније према граници са Србијом", открили су имигранти.

Монд наводи "више сведочења о транспорту теретним возовима под ужасним условима, а три путање прилива имиграната се спајају у Лојанима – из Грчке, Бугарске и са Косова. У кријумчарењу се обрће више милијарди долара, закључује Монд.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи