Ердоган завршио посету БиХ

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган завршио је вечерас званичну посету БиХ. Он се у Сарајеву састао са члановима Председништва БиХ. Најавио снажнију сарадњу БиХ и Турске на економском и културном плану.

Представници "Туркиш Зират Банк" потписали су споразум о кредитирању малих и средњих предузећа у БиХ. Укупан износ кредитне линије је 50 милиона евра. Турски председник Ердоган рекао је да је у БиХ довео стотину бизнисмена из Турске, с намером да ојача везе између две земље.

Ердоган је рекао да обим трговинске размене између БиХ и Турске у висини 500 милиона долара није довољан, па би сарадњу требало знатно унапредити на том плану.

Министарства спољних послова двеју држава потписала су меморандуме о разумевању у области дипломатске обуке и информатичке технологије, а Савет министара БиХ и Влада Републике Турске потписали су споразуме у области науке и технологије, међународног друмског превоза путника и робе, али и Уговор о сарадњи у области ветеринарства.

Ердоган се по доласку у Сарајево састао са члановима Председништва БиХ, а након тог састанка је на конференцији за новинаре истакао да је разговарано о темама у вези са економијом, војном индустријом, туризмом.

Он је истакао да ће његова посета означити "нагли развој односа БиХ и Турске".

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић рекао је да је са председником Турске разговарано и о заједничкој борби против тероризма.

У том контексту, турски председник је казао да је Турска у БиХ вратила 141 особу која је покушала да преко турске границе оде на ратиште у Сирију. Оценио је да обавештајне службе двеју земаља добро сарађују. Најавио је подршку учлањењу Босне и Херцеговине у НАТО и Европску унију.

Турски председник се састао и са представницима Савета министара и с делегацијама Парламентарне скупштине БиХ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи