Ахмети: Нема разлога за рат у Македонији

Лидер Демократске уније за интеграцију Али Ахмети потврдио је да поједини борци Ослободилачке националне армије у Македонији припадају тзв. кумановској групи. Нема разлога за рат Македонији, иако се Охридски споразум не поштује, напомиње Ахмети.

Некадашњи шеф албанске ОВК Али Ахмети, у интервјуу за бечки лист Пресе, каже да је ОВК у Македонији 2001. демобилисана, јер је то договорено мировним споразумом из Охрида и додаје да особе које се сада позивају на ОВК то чине као појединци јер не могу говорити у име организације, преноси Танјуг.

Члан владајуће коалиције рекао је да не може да негира да познаје поједине људе из "кумановске групе".

"Поједини су били раније чланови ОВК, али то не значи да подржавамо било какве циљеве који су супротни оном што смо договорили у Охриду 2001. године", поручио је Ахмети.

Према његовим речима, настајање и циљеви "кумановске групе" остају тајна, додајући да не жели да учествује у теоријама завере.

Ахмети је пренео да тренутно у региону круже дезинформације и да праве морају пажљиво да се одвоје од гласина и лажних информација.

"Забринут сам због питања зашто је Москва од ове ствари направила тему. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да евроатлантско проширење на Балкану представља провокацију за Русију. И пре неколико дана је Лавров, приликом посете Србији, тврдио да су догађаји у Македонији провоцирани од стране НАТО-а, ЕУ и Вашингтона. То снажно одбацујем. Сви наши грађани, Македонци и Албанци, јасно су истакли да желе да приступе НАТО", казао је Ахмети.

Додаје да ЕУ од Македоније није тражила приступање, већ да је Скопље то затражило од Уније.

Ахмети сматра да постоји могућност да Русија настоји да добије на утицају у Македонији и поручује да Москва у томе неће имати успеха, јер су ти покушаји у супротности са оним што већина грађана Македоније жели.

На питање да ли, после сукоба у Куманову, постоји опасност новог рата, Ахмети је негирао ту опасност, додајући да за рат нема разлога.

Ахмети је подсетио да Охридски споразум и Устав јасно кажу да албански треба да буде званични језик у целој земљи, али да македонска страна то другачије тумачи, те да око овог питања постоје велике разлике између албанског и македонског политичког блока.

С тим у вези, како је објаснио, позвани су експерти из Белгије и Швајцарске, који треба да помогну да се изради закон који би, у сагласности са Уставом, албански учинио званичним језиком.

Упитан да ли је Охридски споразум и даље довољан или је потребан нови како би се регулисао суживот Македонаца и Албанаца у заједничкој македонској држави, Ахмети је оценио да би сваки покушај проналажења нових споразума био корак уназад.

"Морамо да се трудимо да дух и одредбе Охридског споразума буду претворени у дело", поручио је Ахмети.

Кад је реч о демонстрацијама опозције, Ахмети је рекао да је уставно право сваког грађанина да демонстрира, али је нагласио да протести морају бити мирни.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи