Орбан: Морамо сами да одлучимо о мигрантима

Државама чланицама ЕУ не сме бити одузето право да саме одлучују о илегалним имигрантима на својој територији, као и да бране своје границе и властита права, рекао је премијер Мађарске Виктор Орбан.

Виктор Орбан је у расправи на заседању Европског парламенту у Стразбуру укрстио ставове са европским парламентарцима и одбио да прихвати систем квота за емигранте, за које је рекао да ће само повећати њихов број у Европи, јавља Бета.

Мађарски премијер истакао је да питање квота за земље чланице може бити само добровољно, што тренутно није случај.

Према његовим речима, Европа мора да проблем илегалних имиграната држи ван својих граница, како у супротном милиони нових имиграната не би дошли на њену територију.

"Мађарска мора сама да одлучује о политици према илегалним имигрантима и не може да прихвати да о овако важној теми одлучује администрација у Бриселу уместо ње. Фер је питати грађане шта мисле о томе", навео је Орбан.

Како је рекао, мора да се направи разлика између тражиоца азила који имају право на међународну помоћ и економских имиграната који су у потрази за бољим животом.

"Већина илегалних имиграната који долазе у Мађарску долазе са Косова. Тамо тренутно нема ратова. ЕУ се не бави довољно проблемима Западног Балкана и не чини довољно да реши ово питање", рекао је мађарски премијер.

Орбан је истакао да Мађарска не може имати исти став према имигрантима као и бивше колонијалне силе у Европи, као и да није у могућности да економским имигрантима обезбеди посао.

Виктор Орбан се осврнуо и на питање евентуалног поновног увођења смртне казне у Мађарској.

"Свака земља треба сама да одлучује о томе да ли је за поновно увођење смртне казне или не. Морамо бранити невине животе и за то постоје различити инструменти", рекао је мађарски премијер новинарима након завршене дебате у ЕП.

Орбан је навео да не ужива у томе што је окарактерисан као "црна овца" у европској породици, али да не постоји ниједна врхунска вредност о којој се не сме расправљати и додао да је то оличење демократије и слободе говора.

Већина представника политичких група у ЕП, током оштре двочасовне дебате, осудили су Орбанове изјаве наводећи их као недемократске и противне основним европским вредностима.

Европски парламент изјасниће се о ситуацији у Мађарској гласањем на свом јунском пленарном заседању.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи